Gotham visszavár

A képregények világa eszeveszett sebességgel tágul, fejlődik. A papírról a karakterek nagyszabású filmekbe vándorolnak, mindig hatalmas beruházások keretein belül. A kisképernyőt az elmúlt pár évig mintha kihagyták volna. Természetesen voltak rajzfilmsorozatok, kisebb-nagyobb próbálkozások, de mégsem volt az, amire igazán vágytunk: élőszereplős szuperhős-műsorok, és még több képregényszereplő.

Mostanra sorra kapjuk őket, legyen szó a Marvel sorozatairól (S.H.I.E.L.D ügynökei, Carter ügynök), vagy épp a DC kisképernyős húzásairól (Zöld Íjász, A Villám). A tavalyi évben tovább bővült a repertoár, és új megközelítésből láthatjuk kedvenceinket…

DC comics heroes

A Gotham című sorozat megjelenése előtt az elkötelezett keménymagos rajongók nem sokat reméltek a show-tól. Félelmük valamilyen szinten jogos volt, hiszen ilyet még nem igazán láttunk. A Gotham nem a mostani szuperhősök fenékszétrúgós mindennapjait mutatta be, hanem a múltba kalauzol minket. Így jobban szemügyre vehetjük a híres fiktív város alvilági történéseit.

A fonalat Bruce Wayne szüleinek meggyilkolásánál vesszük fel, amit egyébként már számtalanszor láthattunk szinte bármelyik Batman film, vagy rajzfilm keretében. Az üggyel James Gordon foglalkozik, kinek nevét szintén jól ismerhetjük a DC univerzumból.

Mikor mindenki lemond a tettes megtalálásáról, a nyomozó még mindig kitartó, de ezáltal sok-sok ügybe belekeveredik, ezzel színesítve a későbbi gonoszok palettáját. Nagyobb rálátást kapunk a maffia háborújára, ami hatalmas szerepet játszik Oswald Cobblepot Pingvinné válásában is. Ez adja majd az évad magját.

penguin cobblepot

Mondhatjuk, hogy minden összefügg mindennel, és a kezdeti aggódás teljesen eloszlott. Mesterien keveredik a krimi a drámával, amihez a színészek munkája nagyban hozzájárul. Illetve nem csak az ő munkájuk, hanem a castingé is. A karakterek fiatal énjét bemutatni önmagában nehéz feladat lehet. Főleg, hogy csak elejtett utalásokból, avagy eredeti nevükből tudhatjuk, ki lesz majd Gotham és a Fekete Lovag ellensége – és mégis sikerült eltalálni a gonoszokat.

Gordon az önbíráskodás helyett a törvény eszközeivel próbálja megvédeni a várost, ám ez nem tűnik egyszerű feladatnak. Ahogy egyre inkább belekerül a kétes ügyekbe, egyre több gonosztevő lép színre, akikkel majd Batman is felveszi a harcot – sok évvel később.

gotham casting

A sorozat hangulata követi a Christopher Nolan által megálmodott komorságot, amit sikerrel vitt tovább a Zöld Íjász is. Gotham egy mocskos ügyletekkel teli, maffia-által vezérelt város. Ehhez tökéletesen illik, hogy tulajdonképpen minden szürke; az épületek, a szereplők ruhái, a berendezések, a karakterek egymáshoz való viszonyulása, és sorolhatnám végeláthatatlanul.

A gonoszok tényleg gonoszak, van motivációjuk, ami nem mindig a pénz: inkább a hatalom, szerelmi csalódás, vagy gyerekkori sérelem váltja ki. Jó karakterből kevés van, és ha jobban belegondolok, tisztán jó nincs is. Talán Gordon képviseli egyedül a világos oldalt: nincsenek stiklijei, és igyekszik mindenkivel betartani a törvényeket. Mindenki más azonban önző, arrogáns, cinikus, és az emberi gyarlóság legkülönbözőbb jellegzetességeit mutatják.

riddler penguin

A Gotham egy kifejezetten jó bűnügyi sorozat, amit megspékel a DC képregények hangulata is, és a szereplők előzetes ismerete nélkül is élvezhető. Ugyanakkor a rajongóknak kedvezve sok utalást tartalmaz.

Az első évad sikere után, szeptember 21-től indítják a második szériát, amiben, ha hihetünk a pletykáknak, Pingvin helyett már Jokerre fókuszálnak a készítők.

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?