Meghódítják a space marine szót is a császárnak? – Cory Doctorow jelenti

Egy látszólag ártalmatlan, furcsa ügy bontakozott ki december óta az interneten: a Warhammer és Warhammer 40000 jogait birtokló Games Workshop beperelt egy magánkiadásokat publikáló írót, mert leírta történetében a space marine szót…

Cory Doctorow, többek közt a Kis testvér című kötet szerzője (amiben ki is fejti, mi a véleménye a szabadságjogok bárminemű megnyirbálásáról) is annyira felháborodott az ügyön, hogy blogján cikket publikált róla. Ezt írta:

>Éveken át jöttek a hírek, hogy a Games Workshop trademarkokra hivatkozva támad és fenyegetéseket küldözget embereknek, akik játékokban használják a space marine (magyarul űr-tengerészgyalogos, avagy űrgárdista) kifejezést. De most, hogy nekiálltak e-könyveket is kiadni, a GW általánosságban is igényt tart a space marine kifejezésre a sci-fi irodalom egészét tekintve.

Space marine-ok 1.: Heinlein Csillagközi invázió (film és könyv is)

MCA Hogarthnak, egy szerzőnek, aki több regényt e-book formában publikált már, törölték egy regényét, a Spots the Space Marine-t az amazonról: ez egy válaszlépés volt egy jogi fenyegetésre, amit a Games Workshop küldött. Az írónő persze megküzdhetne jogilag a trademark megsértés vádja ellen, de ez rengeteg pénzbe kerülne – ami neki nincsen.

Az 1974-ben megjelent Örök háború space marine-jai ezek szerint már egy évvel a létrejötte előtt sértették a GW-t.

/Az írónő szavaival:/
“Volt már nekem is bejegyzett trademarkom, ismerem a trademark birtokosok kötelezettségeit az intellektuális tulajdonuk megvédésére nézve. Az ‘Adeptus Astartes‘ kifejezésre vonatkozó GW trademark teljesen érthető. De emellett úgy döntöttek, benyúlják az ő sikerük alapjait is letevő sf szerzők örökségét. Még a Spots the Space Marine megmentésénél is jobban szeretném, ha valaki megmentené az összes űr-tengerészgyalogost abból a műfajból, amelyen felnőttem. Szeretném, ha lenne egy világ, amelyben Heinlein és E. E. Smith space marine-jai az enyémek és mindenki máséi mellett létezhetnének, és senkit nem töltene el a gőg annyira, hogy úgy gondolja, birtokolhat egy alapvető műfaji elemet és megtagadhassa azt mindenki mástól. (…)

Warhammer 40k-s Space Marine-ok

A szóban forgó könyv borítója. Érdemes összehasonlítani a fenti képpel, ahol GW-os Space Marine-okat látunk. A borító alapján nyilván túl gyanús a hasonlóság, nem?… (Segítünk. Nem.)

Ez nem a Spotsról szól. Ez arról szól, hogy a science fiction egésze elveszíti egyik alapbető építőelemét. (…)”

Néhány fontos dolog:

Az Amazonnak nem volt kötelező engedelmeskedni a levételi kérelemnek. A levételi kérelmek copyrighttal kapcsolatos dolgok, a Digital Millenium Copyright Act gyermekei. És nem érvényesek trademark ügyekben! Ez az esemény az Amazon szándékos cselekedete volt, amire törvényileg nem volt kötelezve.

Space marine-ok 2.: Aliens

A Games Workshop stratégiája az, hogy a space marine fogalmát kevésbé általánossá teszik azáltal, hogy nagyszabású, megfélemlítő támadásokat tesznek mindenki ellen, aki használja a kifejezést, és így eljöjjön a nap, amikor ha valaki meghallja a frázist, egyből arra gondoljon, hogy ez csak Games Workshop-féle termék lehet, hiszen mindenki tudja, mekkora kolosszális f***ok, hogy ha bárki más használja!

A trademarkok csak kereskedelemben szereplő művekre érvényesek. Használhatod, és kell használnod a space marine kifejezést a mindennapi beszédedben, fan fiction műveidben, a twitteren, stb. Ha másért nem is, hogy aláásd a Games Workshop próbálkozásait arra, hogy benyúlja a mi közös nyelvünket! <

Cory Doctorow a boingboing.netről

Space marine-ok 3.: Starcraft

A dolog jelentősége elsőre nem is tűnik fel annyira, de a GW-nek nem ez az első precedens értékű, művészi szabadságot (fölöslegesen) sértő jogi ügye: betiltottak egy rajongói filmet (a Damnatust), amely a Warhammer 40000 világában játszódott, ezzel pedig Angliában (ahol a törvénykezés precedens-alapú!) nagyon is tudatosan megágyaztak a jövőben minden hasonló pernek.

Azaz sem az a régebbi eset, sem a mostani eset nem véletlen. Egy tudatos stratégiát látunk, ami a Warhammer 40000 univerzum felsőbbségének, hatalmának nem feltétlenül szokványos érvényesítését irányozza elő.

Úgyhogy, kedves filmesek, írók, hobbisták, művészek! Óvatosan azokkal a space marine-okkal. Könnyen lehet, hogy ha túl sokat foglalkoztok velük, a nyakatokra hívják az orbital strike-ot…

Update: a cikk írása óta való események miatt elgondolkodtunk, végül kitegyük-e ezt a bejegyzést. Az Amazon ugyanis visszavette kínálatába a szóban forgó regényt, megijedve az ügy médiavisszhangjától. Mivel a GW hivatalosan nem vonta vissza átvitt igényét a space marine kifejezésre, ezért döntöttünk végül a közlés mellett.

Space marine-ok 4.: Battlestar Galactica. És a listát még lehetne folytatni: Doom, HALO, Dead Space, Stargate Atlantis, Avatar… látható, hogy az űrgárdista egy széles körben használt toposz

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?