Mese az elveszett replikáns Deckard-ról – Hírek a Blade Runner 2-ről

Sokaknak már attól hideg futkározik a hátán, ha csak annyit hall, hogy Blade Runner. Hát még ha megtudják, hogy a folytatás is el fog készülni! A future noir klasszikus bemutatása óta már több mint harminc év eltelt, és legyünk reálisak: a folytatás vagy hatalmas siker, vagy csúfos bukás lesz.Azonban elmúlt két-három évben olyan pletykák kezdtek el keringeni, hogy minden idők egyik legjelentősebb science-fiction kultuszfilmje talán már 2015-re készen lesz, ám sokakat elbizonytalanított a tudat, hogy mindez a két legjelentősebb alkotóelem (Ridley Scott és Harrison Ford) nélkül következik be.

Még 2012 szeptemberében felröppent a hír, hogy Scott nagyban dolgozik az 1982-es klasszikus, a Blade Runner folytatásán, melynek története néhány évvel az első film után fog játszódni. A rendező ismét az eredeti forgatókönyvíróval, Hampton Fancherel vágott neki a munkának, aki annak idején egy rendkívül laza és pörgős adaptációt készített Philip K. Dick science-fiction mesterművéből, az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?-ból.

A hír hallatára az első film jogait birtokló Alcon Entertainment még 2012 augusztusában bejelentette: igazán nagy merészségre vall, hogy a brit rendező ismét hozzá fogna a pályája egyik ékkövének számító alkotásához. Scott erre azt nyilatkozta, hogy az új Blade Runner projekt igenis készülőben van, méghozzá egy fiatalos, friss szereplőgárdával. Nem, nem a régi színészekkel, és ezúttal egy női főhős állna majd a történet középpontjában.

Még 2012-ben egy, a Collider.com-nak tett interjúja kapcsán Scott felvázolt egy jelenetet a készülő filmből: ,,Lesz egy óriási pusztaság: sehol egy sövény, vagy bármi a láthatáron. Az egész egy hatalmas síkság lesz, mint a nagy alföldek Amerika szerte, mondjuk Kansas-ben, ahol mérföldekre ellátni. Rettentően koszos, de sűrűn sorjázott. A távolban egy kombájn látható, ami pirkadatkor rendkívül futurisztikusnak fog majd hatni a jupiterlámpáinak fényével. Az aratógép legalább akkor lesz, mint hat ház együttvéve. Az előtérben van egy fehér léces farmház egy hatalmas előcsarnokkal, pont olyan, mint abban a John Steinbeck regényben, mint az Érik a gyümölcsben. Éppen jobbról egy jármű érkezik, melyet egy kutya kerget. Majd az autó megáll, alig pár méterre a háztól… No, egyelőre ennyi, többet nem mondok.”

Scott még 2012 októberében megvitatta terveit a Metro.com-al, és ismét elhintette, hogy Deckard valójában egy Nexus 6 modell. Egy replikáns: ,,Mivel ő egy replikáns, lövésünk sincs ugyebár, mennyi lehet neki hátra” – nevetett Scott. Ez az információ először egy 2005-ös dokumentumfilmben hangzott el tőle:

Mikor 2013 márciusában Scott a Gran Canaria Film Bizottság vezetőivel tárgyalt a script első változatáról, így nyilatkozott:,,Jó pár régi karaktert visszahozunk” – ígérte. – ,,Még mindig nagyon sok a tennivaló, de az első vázlat piszok jó lett.”

Scott 2013 októberére már biztos megunta, hogy mindenki sürgeti, mert a vele készült Empire Magazine interjújában csak ennyit mondott:,,Igen, dolgozunk rajta: valamikor csak kész lesz.”

És bár időközben Michael Green (Green Lantern, Gods and Kings, Robopocalypse) is csatlakozott az írói stábhoz, bizonyos volt, hogy Scott még jó darabi nem foglalkozik majd a Blade Runner 2-vel, mivel még más egyéb filmprojektek foglalkoztatták (például az Exodus). ,,Talán 2016-ra a mozikba kerülhet” – ígérték akkor.

Scott szinte a kezdetektől rá akarta venni Harrison Fordot, hogy csatlakozzon a filmhez és vállalja el a szerepet, ám a színész sokáig szabódott. Majd 2013 októbere körül azt nyilatkozta: ő és Ridley már kapcsolatba léptek ez ügyben, és igen, ismét magára ölti Deckard szerepét:

„Igen, dumáltunk róla… Borzasztóan nagyra tartom Ridley-t: mint embert és rendezőt egyaránt, és nagyon örülnék neki, ha együtt mesélhetnénk tovább ezt a történetet.”

2014 novemberére a 72 éves színész végre (ha bokatöréssel is, de) befejezte J.J. Abrams új Star Wars-át, The Force Awakens-t, és már meg is erősítették hivatalosan, hogy Ford kész áll arra, hogy a folytatásban visszatérjen, habár, ahogy Scott fogalmazott, nem egészen úgy, ahogy mi azt képzelnénk:

,,Sokáig tanakodtunk, hogyan is lenne jó, aztán (Fancher) előállt egy ütős, három felvonásos vázlattal, és hirtelenjében összeállt, hogy hogyan is kapcsolódhatna a folytatás az első filmhez. Harrison végig benne lenne aktívan a sztoriban, de, az igazat megvallva, az egész az ő megkereséséről szólna: talán csak a harmadik. felvonásban tűnne fel először.”

(Remek. Úgy látszik ez lesz most a nagy hollywoodi sci-fik vesszőparipája: valaki, vagy valami elveszett, és azt meg kell találni:

  1. Prometheus 2: keressük Istent… vagy a Tervezőket, vagy bárkit, aki válaszol.
  2. Star Wars Episode VII. – The Force Awakens: Luke Skywalker elveszett, és nem találjuk a Sith-eket… megint.

És most itt van ez… Csak nekem ugrik be erről egy oldschool Madonna-film, a Kétségbeesve keresem Susan-t?)

De visszatérve a színészekre, még 2013 januárjában Sean Young egy interjúban kifakadt, hogy volt egy megbeszélése a producerekkel, de még így sem biztos benne, hogy egyáltalán visszahívják: ,,Hiszem, hogy a közönség hatalmasat csalódna, ha Rachel nem térne vissza, de tudja, a filmkészítők, itt Hollywoodban hajlamosak nagyokat hibázni.”

Közben Katy Perry 2013 júliusában nyakra-főre azt nyilatkozta, szívesen benne lenne a filmben, mert minden vágya, hogy eljátszhassa az ifjú Rachel-t. Nos, tulajdonképpen van köztük hasonlóág, de… inkább hagyjuk:

Erre persze az ’eredeti Rachel’ is vérszemet kapott, és egyre kétségbeesettebben kezdett harcolni a szerepért. ,,Felhívtam Ridley-t is, de azóta sem hívott vissza” – – panaszkodott.

Egy Entertainment Weekly-s interjú során kijelentette: hajlandó lesz akár a film teljes bojkottálásáig is elmenni, ha nem kap benne szerepet, és másokat is arra buzdít, tegyék ugyanezt. Mert (véleménye szerint), ez az egész egy hatalmas baromság. Young persze később tagadta iménti állítását, és mindent az újságírókra kent, miszerint ez egyes-egyedül az koholmányuk: ,,Már Ridley-t is felhívtam, hogy elmeséljem, hogy jártam… Hogy egyes emberek mennyire híján vannak a morálnak!”

Khm, nem lettem volna Ridley Scott helyében, amikor felvette a telefont…

Ugyanakkor a bladerunner2-movie.com a fennálló problémát orvosolandó, egy érdekes javaslattal állt elő ,,Vessünk egy pillantást a Star Trek-re: Leonard Nimoy-t mind a két új filmbe visszahozták néhány cameo erejéig. Miért is ne lehetne ezt megtenni ugyanitt Sean Young-al and Harrison Ford-al? Főleg, hogy az új Blade Runner film is sequel lesz, nem pedig prequel

Edward James Olmos viszont nem tud róla, hogy ő benne lenne a filmben: ,,Hálás vagyok neki és örülök, amiért úgy döntöttek, hogy ismét felfedezik ezt a világot. Azonban engem nem kerestek meg, és nem hinném, hogy meg fognak. Szerintem egy egészen más jellegű történetet akarnak elmesélni, ami persze ugyanabban a világban játszódik majd. De valószínűleg sem Deckard, sem pedig Gaff nem lesz benne” – nyilatkozta még 2013 novemberében.

Nem sokkal később a pletykából hír lett: Ford tényleg szerepelni fog filmben, tehát most már Olmos is elkezdhet azon spekulálni, hogy vajon őt visszahívják-e. (Én személy szerint nagyon örülnék Adama admirálisnak. 🙂

,,Minden készen áll”

2014 augusztusának végén Scott végre bejelentette: elkészült a Blade Runner 2 forgatókönyve, és Harrison Ford már alá is írta a szerződést.

,,A szövegkönyvbe még Harrison korábbi balestét (amit a Star Wars Episode VII. forgatása közben szerzett) is beleszőttük, és pokolian vicces lett. Persze, magát Harrison-t is bevontuk, aki, a balesetének dacára az elmúlt évek legnagyobb túlélője… Tehát igen, mindez megtörténik. Talán már a The Martian után…”

November 25-én Scott azt nyilatkozta, kizárólag produceri teendőket lát majd el a filmben; rendezni nem ő fogja. Korábban ugye a Prometheus 2, az Exodus: Gods and Kings, most pedig a The Martian utómunkálatai kötötték le az energiáit. Ám az imdb.com szerint a forgatás a tervek szerint már jövőre elkezdődhet.

Aztán pár nappal később (december 3-án) már megint azt mondta: bizony ő fogja rendezni. A rendező a Yahoo-nak megvallotta: vonakodott lemondani arról, hogy ne ő rendezze legszemélyesebb filmjének folytatását. Meg különben is: ,,A forgatókönyv nagyon, de nagyon jó lett. De tényleg. Amúgy lövésem sincs, ki más rendezhetné. Baromi nehéz erre bárkit is felkérni, mert ez a pályám egyik legfontosabb darabja, sőt, talán a legszemélyesebb, amit valaha csináltam. Annak idején totál ki voltam tőle ütve, és azt mondtam: soha többé nem vágok bele újra. És most nézzenek csak ide, megint itt tartunk! Minden készen áll arra, hogy folytassuk.”

Bósa Diána

Kapcsolódó linkek:

http://www.bladerunner2-movie.com/; http://collider.com/ridley-scott-blade-runner-2-sequel-interview/170633/#more-170633; https://variety.com/2014/film/news/ridley-scott-exodus-gods-and-kings-christian-bale-1201363668/; http://insidemovies.ew.com/2013/08/06/sean-young-jug-face/; http://www.theverge.com/2014/11/25/7286991/blade-runner-2-wont-be-directed-by-ridley-scott; http://www.scified.com/site/bladerunner2/ridley-scott-may-still-direct-the-blade-runner-sequel; https://uk.yahoo.com/movies/ridley-scott-i-could-still-direct-blade-runner-104242760001.html; http://www.giantfreakinrobot.com/scifi/blade-runner-2-ridley-scott-harrison-ford-expect.html; http://www.imdb.com/title/tt1856101/

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Vian szerint:

    Nyugodtan csinálják meg, lerombolják az eredeti filmet. Az a nemzedék akiknek még mondott valamit ez a film már nem biztos hogy kíváncsiak lesznek még egy bőrre na még egy harmadikra is…:)

Vélemény, hozzászólás?