Titkok a műhelyből 1. – Star Wars VII

A film hazai forgalmazója (a Forum Hungary) a napokban tette közzé az új epizód magyar alcímét (Az ébredő Erő). Mivel most pénteken esedékes az VII. rész trailerének világpremierje, így ennek kapcsán összeszedtünk egy csokornyi infót az új részről. Nyomatékosan kérek mindenkit, hogy aki nem szeretne spoilerekbe ütközni, vagy spekulációkba bocsátkozni, az most azonnal hagyja abba a cikk olvasását.

Még itt vagytok?

Akkor folytatom.

A történetről:

Se szeri, se száma a különböző pletykáknak, híreszteléseknek, koncepciós rajzoknak és lesifotóknak, mégis vajmi keveset tudunk, hogy pontosan miről is fog szólni az új (szám szerint a hetedik) Star Wars film, melyet készítői nem átallottak Az ébredő Erőnek nevezni. Persze találgatások ide, tervek oda, semmi sem tekinthető hivatalosnak, míg végre meg nem nézzük a kész filmet 2015. december 18-án. Ezt tartsátok hát észben! Tehát a sztori…

Ami a nyitányt illeti, a BadassDigest.com szerint a film a tradicionális Star Wars főcím, majd a világűr pásztázása után egy merően szokatlan képsorral indít: egy, az űrben sodródó levágott kézzel, mely szorosan rákulcsolódik egy fénykardra… Igen, Luke Skywalker fegyveréről beszélünk. A kéz, és vele együtt a kard (igen, tudom, én sem értem, de nem ég el a légkörbe érve) egy sivatagos bolygón landol, ahol ketten az új főhősök közül (Daisy Ridley és John Boyega karaktere) ráakadnak.

Ridley karakteréről szinte semmit sem tudni. Talán Kirának hívják, és feltehetőleg ő lesz Leia lánya. Boyega karaktere viszont egy dezertált rohamosztagos, akit majd felettes tisztje (Gwendoline ’Brienne of Tarth’ Christie) fog üldözőbe venni. Állítólag látták Christie-t, amint épp egy fénykarddal gyakorolt, és maga Boyega is fegyvert ragadott, szóval könnyen lehet, hogy nem is egy egyszerű rohamosztagos katonáról és feletteséről van szó, hanem olyan birodalmi tisztekről, akik fénykardot hordanak. (Ez egyáltalán lehetséges? Na, mindegy.)

Bárhogy legyen is, Ridley és Boyega azonnal tudja: nem akármilyen fegyverrel van dolguk, és elhatározzák, hogy megkeresik a tulajdonosát. Felkerekednek és elhagyják azt a bizonyos sivatagos bolygót, majd útjuk során találkoznak Han Solóval és Chewbaccával, akik ekkor már nem az Ezeréves Sólymot kormányozzák, hanem (állítólag) egy csillagrombolót. (Érdekes egy találkozásnak ígérkezik.) Han és Chewie azonnal felismerik Luke fénykardját, majd elmesélik: majd’ harminc éve nem látták barátjukat. Valamivel a Lázadó Szövetség győzelme után tűnt el, és azóta semmit sem tudni róla. Han és Chewbacca úgy határoz, hogy Boyega és Ridley karakterével karöltve Luke keresésére indulnak.

A Jedi visszatér és Az ébredő Erő között eltelt 30 küzdelmes év. Luke Skywalker elkezdte újjáépíteni a Jedi Rendet, segédkezett a romok eltakarításában a Birodalom bukása után, mindeközben az ereje oly nagymértékben megnőtt, hogy szó szerint hegyeket az képes megmozgatni az akaratával, illetve hajókat taszítani a mélybe pusztán egy pillantásával. Aztán egyszer csak ismét zavart kezd érezni az Erőben… a Sötét Oldal újra megerősödött. Vajon az Uralkodó éledt újjá, vagy egy egészen másfajta gonosszal van dolga? Akárhogy is, Luke egyszer már Egyensúlyt hozott az Erőben, és nem kizárt, hogy a Sötét Oldal ismét szívesen megkísérelné megkaparintani őt. Luke az egykori Endort járja, és próbálja feltámasztani a régi Jedi erőket. Aztán (valamiért) inkább az önkéntes száműzetést választja, és hirtelen nyoma vész. Mindez 10 évvel a VII. rész előtt történik.

Elvileg két lehetőség van:

– Lehet, hogy tényleg elrejtőzött. Mivel senki sem találja, feltehetőleg a Dagobah rendszerben, Yoda mester egykori székhelyén húzta meg magát, ahol senki sem lelhet rá. Itt egyesülhet ismét fénykardjával (Ridley and Boyega karaktere hozza majd vissza neki), valamint régi és új barátaival.
– A források beszámolnak egy másik lehetőségről is. Luke-ot valószínűleg elrabolták, és most magánzárkában senyved, nem sokkal az endor-i csata után.

Eközben…

Egy jégbolygón, a Sötét Oldal képviselői egy olyan fegyvert fejlesztenek ki, amely egész naprendszereket képes elemészteni. Küszöbön áll egy hatalmas csata a gonosz erőkkel.

Hogy ebből mégis mennyi igaz, azt sajnos nem tudni. Például sokakat megosztott a Luke kezéről szóló hír: állítólag fele akkor szerepe sem lesz, mint azt fentebb leírtam. Latino-Review ugyanakkor egy olyan forrásra hivatkozik, aki állítólag olvasta a forgatókönyv egy változatát. A Jedirend.com készített egy kiváló listát, ami összegzi és kipótolja az előzőeket. A következő lehet a helyzet:
– Leia, elődjének halála után a Köztársaság vezetője lett.
– Han Solo hosszú szolgálat után visszavonult a Köztársasági Flottából.
– Van egy (?) gyermekük; egy lány, aki később főszereplő lesz. (Talán Daisy Ridley karaktere, Kira az.)
– Luke-ról majd’ 30 éve nem tudni semmit. (Lehet rabságba esett, netán remeteségbe vonult).
– Luke-nak nincs ismert leszármazottja. (Talán később Domhnall Gleeson karakteréről még kiderülhet, hogy ő a fia).
– Egy másik főszereplő Lando Calrissian-nak volt egy gyermeke (valószínűleg egy fiú, talán John Boyega karaktere), aki főszereplő lesz.
– A Birodalom nem szűnt meg létezni: több lojális galaxis is a szövetségesük, ráadásul egyfajta hidegháborúban állnak a Köztársasággal.
– Már egyáltalán nincsenek Jedik, és lehet, hogy Luke „az utolsó a fajtájából”. Az emberek úgy beszélnek róluk, mintha kihaltak volna.
– Az Uralkodónak volt egy idősebb tanítványa (az Inkvizítor?). Ő, és az ő tanítványa (valamint a Jedivadászok) alkotják a Sötét Oldal új vezetőit. Ám ez a tanítvány hamar átveszi az irányítást…
– A Köztársaság feltárási munkálatokat kezdett egy semleges bolygó romjai között. Egy fegyvert keresnek, melynek elképzelhetetlen romboló ereje van. A Birodalom és a Köztársaság között eközben tárgyalások folynak, és ez a bolygó fontos részét képezi az alkudozásoknak. Csak úgy emlegetik: a „Sith Őshaza”, melynek romjai a vezérlőállomások; a bolygó pedig maga a fegyver.

És vajon hogy ér mindez véget? Kedves olvasó, itt még megállhatsz…

Nem?

Ha nem, hát nem.

A Jedirend.com forrásai szerint a film végén Luke természetesen megmenti a világot, de a hatására maga is megváltozik. Hogy ez mit jelenthet, erre vonatkozólag csak találgatásokba bocsátkozhatunk:

– Talán átáll a Sötét Oldalra,
– talán további robotvégtagokat kap,
– talán Erő-szellemé válik, mert időközben meghal.

És most kapaszkodjatok meg!

Egy a nevét elhallgató forrás szerint a film egy, a közönség számára igen kedves karakter halálával fog végződni…

Igen, nagy levegő…

Minden valószínűséggel Han Solo lesz az. Ez a tragédia fogja elvileg előkészíteni a következő két epizód konfliktusát. És ha ez még mind nem lenne elég…

Luke öreg napjaira kifejezetten robbanékonnyá vált, és a fentebb említett események hatására, finoman szólva elszakad nála a cérna. Han úgy hal meg, hogy egész végig Adam Driver karakterét védelmezi (aki minden valószínűséggel a fia, és akiről nem is tudja, hogy ő lesz az egyik Sith tanítvány) majd utolsó leheletével arra kéri régi barátját, Luke-ot, kímélje meg a fiút, amit ő meg is tesz. Ez a hiba okozza majd az Erő újjáéledését, de nem az elvárt, pozitív módon. Vannak pletykák, miszerint Han halálát maga Luke okozza. Ettől persze az ifjú Solo rettentően pipa lesz, és ez indítja majd el a Sötét Oldalra vezető úton. Így lesz ő a következő két film főgonosza. Állítólag a VII. rész záró képe a következő lesz: egy csuklyás figura Hamlet-pózban, Vader sisakjával…

Hogy mi igaz ebből, azt nem tudni, mindenestre megmagyarázna pár dolgot. Például Driver karaktere úgy néz ki, egy X-Wing Fighter-t fog vezetni. Ám olyat is hallani, hogy mégsem Han, hanem maga Luke fog meghalni. (Talán a trailer után mát többet tudunk.)

A szereplőkről:

A StarWars.com még április végén bejelentette az új részhez a hivatalos szereplőlistát. A korábbi epizódokból ismert Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Anthony Daniels, Peter Mayhew és Kenny Baker mellé becsatlakozott még John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Lupita Nyong’o, Gwendoline Christie, David Oyelowo és Max von Sydow. Warwick Davis szintén jelezte, hogy benne van:

Ahogyan Ackbar admirális is:

Viszont a rajongók legnagyobb bánatára Denis Lawson, alias Wedge Antilles köszöni szépen, de nem kér az új filmből. Nemrégiben a The Courier készített vele egy rövid interjút, melyben azt nyilatkozta:

Nem veszek részt benne. […] Megkértek rá, de csak untam volna magam.

A Sötét Oldal képviselőiről:

(Legyünk őszinték: ugye, hogy mindenkit ez izgat?)

A MakingStarWars.net szerint az új gonosztevőket Jedivadászoknak hívják, akik hátborzongató fekete-króm ruhás alakok, némelyiknek sisakja is van. Ők cserkészik be a maradék Jediket Birodalom szerte.

Lupita Nyong’o, Adam Driver és David Oyelowo karakterei mind Jedivadászok. Valószínűleg ők és sötét egyenruhás katonáik a felelősek azért, hogy nincs Új Köztársaság. A Jedivadászok rajonganak a Sith-ekért, és minden elkövetnek, hogy feltámaszthassák és védelmezhessék a Sötét Oldalt. A Jedirend.com értesülései szerint Luke Skywalker elvileg azon fáradozott az elmúlt harminc évben, hogy őket visszaszorítsa. Ám sajnos nem járt sikerrel: túl sokan voltak.

A Sith-ek feltámasztása elvileg csak a VIII. részben fog megtörténni, és csak a IX. epizódban sikerül majd végleg leszámolni velük. A Jedirend.com forrásai szerint a Jedivadászok egyetlen dolog miatt nem végeztek Luke-al az eredeti trilógia idején: valószínűleg maga Darth Vader tiltotta meg nekik, mivel a Sith-eknek terveik voltak vele. A sötét ruhásokat feltehetőleg Sidious kezdte el kiképezni, ám az ő és Vader halála után a Vadászok lettek a Sith-ek helytartói. Az Uralkodó parancsa pedig világos volt. Hogy elkerüljék a Sith-ek kihalását: vagy őt, vagy pedig egy másik Sith-et kell majd feltámasztaniuk.

Felmerül a kérdés, hogy vajon a Jedivadászok megegyeznek-e a Rebels-ben megismert Inkvizítorokkal (ott ők voltak a főellenség és egyben a Sith Rend védelmezői). Egyes források szerint ők tartják fogva Luke-ot, ami azért is lesz nagyon érdekes, mert mikor hőseink rátalálnak, ő maga kezd majd el mesélni a Rendről, és annak történelméről. Ezzel egy, szokatlan dramaturgiai ezköszt alkalmaznának: a visszatekintést (flashback-et), amire az eddigi trilógiákban még nem volt példa. A visszaemlékezésből megtudjuk, hogy az Inkvizítorok mindvégig a Sith-ekhez kötődtek.

A VII. rész főgonosza egy (részben cyborg,) Sith Inkvizítor/Jedivadász: egy ijesztő, hórihorgas, ösztövér alak vérvörösen izzó tekintettel (ami, ha minden igaz, remekül passzol majd a fénykardjához). A Jedirend.com szerint jó pár robotikus testrésszel rendelkezik, akárcsak annak idején Vader, csak épp sisakja nincs. Egyfajta keveréke lehet a birodalmi gárdistáknak és Darth Revan-nak (Knights of the Old Republic), ami egy eléggé lenyűgöző kombinációnak tűnik:

Birodalmi gárdisták…

…és Darth Revan.

Állítólag emberi felső ajka, acél állkapcsa van, valamint robotkarja, amiről J.J. Abrams már posztolt is egy képet:

Hogy most ez tényleg az Inkvizítor, vagy átlagos droid karja, azt nem tudni. Félő, hogy 2015. december 18. előtt nem is fog kiderülni. De talán a november 27-én megjelenő előzetesből már többet tudunk…

Mivel világszerte nagy felháborodást váltott ki a rajongók körében, hogy az első előzetes mindössze néhány amerikai moziban lesz látható, a Star Wars hivatalos twitter oldalán megjelent a hír, miszerint a trailer online is elérhető lesz a http://trailers.apple.com/ oldalon. Pontos időpontot sajnos nem adtak meg, de azt a pár órácskát már fél lábon is kibírjuk, nem?

ÉS MEGÉRKEZETT! ITT AZ ELŐZETES!

Bósa Diána

Kapcsolódó linkek:
http://www.starwars.com/
; http://www.latino-review.com/; http://www.giantfreakinrobot.com; http://badassdigest.com/; http://makingstarwars.net/; http://jedirend.com/; http://geekz.444.hu/2014/10/15/egy-rakas-gyonyoru-latvanyterv-az-uj-star-warshoz/; http://www.theverge.com/2014/11/26/7297087/star-wars-the-force-awakens-trailer-will-be-online-on-friday-too

Facebook hozzászólások

You may also like...

4 hozzászólás

 1. solymosgyu szerint:

  És maga az előzetes hol van?

 2. solymosgyu szerint:

  Koszi. heretique. Ez rovidebb volt mint a leírás. Hogy hogy? Az origón el sem indul.

 3. heretique szerint:

  Szívesen. 🙂
  Az origón még nem néztem, de nekem alapból gondok voltak a QuickTime-al, szóval inkább a youtube-al próbálkoztam.

Vélemény, hozzászólás?