10 meghökkentő jelenet a sci-fi és a fantasy filmvilágban II.

Volt már Veled olyan, hogy annyira koncentráltál a filmre, hogy még a popcorn is kiesett a szádból, mert elfelejtetted hirtelen hogy kell rágni? S volt már olyan, hogy ennek a nagy izgalom közepén, a nagy katarzist várva, váratlanul a képedbe tolnak egy totál váratlan jelenetet? Csak nézel nagyot hogy ez meg mi volt, nem? E bejegyzés témája nem más tehát, mint ezeket a jeleneteket csokorba gyűjteni (teljesség igénye nélkül) és bemutatni Nektek.

No, mi most nem fogjuk itt a filmbeli-tartalmi csavarokat lelőni, sokkal inkább azokat a filmrészleteket sorakoztattuk fel, amik feldobják az olykor már rongyosra nézett mozifilmeket is. Általában szerves – közvetlen – kapcsolat nincs köztük és a film között, a semmiből törnek elő, és amilyen gyors előbukkanásuk, olyan sebesen hagynak minket hátra a nevetés könnyfakasztó mámorában vagy épp az érthetetlenség szürke ködében.

Listánk első felét, megtalálhatod itt.

5. Állkapocstőrő mutatvány – King Kong (1933)

Az epikus ütközet Kong és a félelmetes dinoszaurusz között – amely mával bezáróan az egyik leglátványosabb harc- a szeretett óriásgorillánk győzelmével végződik, ráadásul nem is akárhogyan! Ugyanis King Kong vadállatias mozdulattal szétfeszíti a dinoszaurusz állkapcsát – majd el is töri- ezzel az örök vadászmezőkre küldve óriáshüllőnket.

Néhány kósza másodpercig Kong felvillantja a kíváncsi oldalát: cselekedetei gyermekiek, érdeklődőek. Az agresszív, zajos összecsapás után ez egy nyugodt, kedves pillanat. De csak majdnem. Hisz, mégiscsak egy brutális állkapocs törés történt, aminek elfeledtetéséhez ez a gyermeki viselkedés kevés… mint mackósajtban a brummogás.
Ettől függetlenül a 2005-ös remakeből se hagyhatták ki ezt a jelenetet, lássuk:

4. Ez itt Spárta!!!! – 300 (2006)

A 300 című film kegyetlenül komoly jelenete, amikor a hirtelenség és a meglepetés őrületbe csap át. Ez a rész pedig nem más mikor Gerard Butler alakította Leonidász egy csöpp uralkodói eleganciát is mellőzve a mélybe rúgja a hírhozót. Váratlan, sokkoló és annyira menő hogy talán meg sem lepődünk, hogy a “This is Spartaaaaaa!” mondat inspirálóan hatott egyes emberekre.

3. Bang! – Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Indiana Jones szembekerül egy rettenthetetlen harcossal a bazársoron. Az izgalom a tetőfokára hág, s mikor mi azt gondolnánk, hogy valami eszméletlenül látványos harcban lesz részünk Jones unottan előveszi fegyverét, s lelövi őt. “A játék véget ért számodra, ember”. És csak azért mert ez a jelenet olyan ismerősen hat számodra akárcsak a kedvenc pár szőrös zoknid, nem jelenti azt, hogy nem tehetjük fel erre a listára.

“Ez a megoldás 300.000 dollárt és három napot spórolt nekem”-mondta Steven Spielberg. A pénztárca kímélés mellett nem elfelejthető tény, hogy ez lett az egyik legemlékezetesebb “meglepetés-jelenet” a mozitörténelemben… és igen, ez a pillanat majdnem újból megismétlődik az Indiana Jones és a Végzet templomában. Amikor két kardos ember feltűnik Indie előtt, kalapos barátunk már nyúlna a pisztolyáért…csak hogy az most nem lesz a helyén… hoppá!

2. Varázslat! – A sötét lovag (2008)

Hát gyerekek, ezt azért ne próbáljátok ki otthon.

1. Oh, te szerencsés félkegyelmű – Brian élete (1979)

Briant (Graham Chapman) római katonák üldözik. Felrohan egy toronyba, lezuhan a tetejéről, majd ordítva közeledik a föld felé. Ám ekkor vérpatronokat mellőző megoldást választva egy éppen arra repülő űrhajó csak úgy előtűnik a semmiből, felkapja hősünket, majd kiszáguldva a Naprendszerbe (totálisan véletlenül természetesen) egy űrcsata kellős közepén találja magát! A tenyérben-néző figurák társaságát nem sokáig élvezheti hősünk, hisz a meteorzápor között olyan sérüléseket szerez a gép, ami miatt lezuhan a Földre. És igen, természesten pontosan annak a toronynak az aljához, ahonnan Brian korábban felvették. Egy járókelő -aki az egészet végignézte- azt mondja Briannak, hogy “Oh, te szerencsés őrült!”. Hősünket különösképp nem rázza meg se a mondat, se a vele történt események, hisz bárminemű reakciótól mentesen csupán odébbtántorog mint ha mi sem történt volna.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?