125 éve született a horror nagymestere

1890-ben ezen a napon született a népszerű amerikai író, Howard Phillips Lovecraft.

Aki egy kicsit is szereti a borzongást és a horrort, az biztosan találkozott már Lovecraft munkásságával. Az amerikai író azonban nem volt mindig annyira elismert, mint manapság, sőt, életében szinte csak ponyvamagazinok közölték az írásait. Rengeteg írói álnevet használt, hivatalosan is legalább tizenháromról tudunk és számos befejezetlen művet, vagyis töredéket hagyott maga után.

Az általa teremtett mitologikus világ mestermű, és talán bátran kijelenthetjük, hogy megelőzte korát. Novellái egy olyan világba kalauzolják el az olvasót, amely az emberi elme határait feszegeti. Erre még egy lapáttal rátesz írásainak hangulata és egyedi hangvétele.

Lovecraft már egészen korán megismerkedett az elmebajjal: apja három évvel a születése után megőrült. Az irodalmat akkor szerette meg az író, mikor nagyapja házába költözött és felfedezte annak 2000 kötetből álló könyvtárát. Legtermékenyebb időszaka 1926 és 1933 között volt, ekkor írta legnépszerűbb műveit, így például a Cthulhu hívását és a Rémület Dunwichbent. Novellái, hangulatukban Edgar Allan Poe-t követik, de a saját maga által kreált mítoszával teljesen új távlatokat nyit. Műveire jellemző a borzongás, az ismeretlen iszonyattal való szembesülés, ahol a történet főhőse előtt csak egy pillanatra vagy egyáltalán nem lebben fel a boldog tudatlanság fátyla. Történeteinek egyedi hangulatát a végig ott lappangó sejtés és bizonytalanság, a szenvtelen, ember előtti hatalmakkal való találkozás adja meg.

karhozott-istenek-galaktikabolt

Magyarországon a 90-es években vált igazán népszerűvé, amikor is az országban megjelentek a sci-fivel, fantasyval és horrorral foglalkozó kiadók. Nagy előnye volt Lovecraftnek, hogy műveinek jogdíj kötelezettsége 1986-ban lejárt, így szabadon fordíthatóak voltak.

Lovecraft világában központi szerepet kapnak a Föld ősi istenei, a Nagy Öregek. Ezeknek a szörnyisteneknek a nagy része már több millió évvel ezelőtt, jóval az emberiség megjelenése előtt elhagyta a bolygót, bizonyos tárgyaknak, csoportoknak, törzseknek köszönhetően azonban mítoszaik nyomokban tovább élnek. A novellák hősei sokszor olyan helyzetekkel találkoznak, amik túlmutatnak rajtuk és az ember jelentéktelenségét hangsúlyozzák. A hősök nem egyszer kerülnek olyan szituációkba, amikor azzal kell szembesülniük, hogy ezek a lények csak arra vágynak, hogy visszatérhessenek a Földre…

A Galaktikaboltban megvásárolható Jean Ray, a csak belga Lovecraftnak titulált szerző Kárhozott istenek című kötete.

Facebook hozzászólások

Fox-y

"Soha semmi nem múlik el, semmin nem vagyunk sose túl, semmit nem lehet kikerülni, semmi fontosat, semmi nem formai kérdés, minthogy minden az; a megváltás sosem valamiféle megoldás." EP

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?