165 éves lenne Bram Stoker

165 éve, 1847-ben született Bram Stoker, a világirodalom egyik legemblematikusabb figurájának, Drakula grófnak megteremtője.

 

 A rendkívüli szegénységben felnövekvő dublini fiatalember a Trinity College-ban tanult költészetet és színművészetet. 1875-ben jelent meg első sikeres irodalmi alkotása A Végzet lánca. Nemsokkal ezután Londonba költözött, ahol több neves íróval, köztük Sir Arthur Conan Doyle-lal és George Bernard Shaw-val is megismerkedett. Színházi menedzserként dolgozott, de emellett folytatta írói tevékenységét is. 1890-ben találkozott Vámbéry Ármin magyar kutatóval, aki először mesélt neki a havasalföldi vajda, III. Vlad Tepes személye köré szövődött legendákról. Vámbéry történetei begyújtották Stoker fantáziáját. Hatévnyi kitartó könyvtári kutatómunka után 1847-ben jelent meg Drakula gróf válogatott rémtettei című regénye, mely a vámpír karakterének megteremtésével, a klasszikus horror zsánerének egyik alappillérévé vált. Világszerte hatalmas népszerűségre szert tett történet, mely a mai napig foglalkoztatja a filmipart; a némafilmek hőskora óta folyamatosan jelennek meg újabb és újabb, Stoker alapötletéből kivirágzó filmadaptációk.
A Drakula után még több művet is írt, ám ezek fogadtatása sajnos meg sem közelíti a vérszívó nagyúr legendáriumának sikerét.

Hazánban magyar nyelven kiadott műve, A fehér féreg fészke 2009-ben jelent meg a Metropolis Media Kiadó gondozásában.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?