2001: Űrodüsszeia és Isaac Asimov emlékére

Az idén a húsvéti ünnepekre két „galaktikus” jelentőségű évforduló is esett: 1968-ban ezen a napon mutatták be a 2001: Űrodüsszeia (eredeti címén 2001: A Space Odyssey) című filmet, amelyet Arthur C. Clarke világhírű angol-sri lankai SF író kifejezetten filmre írt könyve alapján Stanley Kubrick rendezett meg, minden addigit felülmúló költségvetéssel és az akkori lehetőségekhez képest is briliáns technikai megoldásokkal.

A műfaj legnagyobb klasszikusának tartott film emlékezetes magyar vonatkozása Ligeti György világhírű magyar kortárs zeneszerző sejtelmes és rendkívül hatásos filmzenéje. Csak érdekességként: Ligeti egy New York-i, a filmzenéhez lelkesen gratuláló barátjától meglepetten értesült arról, hogy Kubrick – megkérdezése nélkül, de a „végefőcím”-ben gondosan feltüntetve – felhasználta a Lux aeterna, az Atmospheres és a Requiem című műveit

Link

Artur C. Clarkenak most a galaktikabolt.hu webáruházban olyan – nagy kedvezménnyel megvásárolható – könyveivel találkozhatnak a műfaj szerelmesei, mint a Város és a csillagok, a Gyermekkor vége, vagy a Stephen Baxterrel közösen írt Régmúlt napok fénye, az Elsőszülöttek, továbbá a Az idő szeme című világsikerek. És egy kapcsolódó újdonság: már előrendelhető a galaktikabolt.hu oldalon Clarke és Gentry Lee új közös munkája a Bölcső című regény, amelyről az United Press International azt írta, hogy „Ez a víz alatti kaland fantáziadússágában a 2001-gyel vetekszik… Tele intrikával, akcióval, romantikával, és Clarke legemlékezetesebb szereplőivel.”

A másik fontos dátum Isaac Asimov halálának 20. évfordulója. A biokémiából is doktorált, fergeteges humorú SF klasszikus zseniális kultuszírásaiból széles válogatást talál a kedves olvasó – húsvéti kedvezményes áron – a www.booker.hu webáruház vonzó virtuális polcain.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?