2012 legtúlértékeltebb filmje

Az L. A. Times friss felmérése kiderítette, melyik 2012-es nagy filmet tarja a közönség a legtúlértékeltebbnek. Bár a lista összetétele annyira talán nem lep meg senkit, az elsö helyezett láttán fel fog szaladni néhány szemöldök, az biztos.

Nem, nem a Prometheus volt a nyertes, bár rengetegen úgy vélik, megérdemelné ezt a nem oly nagyon megtisztelő címet.
2011-ben az aktuális Twilight film nyert, 2010-ben pedig Christopher Nolan hatalmas kritikai és pénzbeli sikert jelentő Inceptionje. Idén pedig…
A Bosszúállók.
Joss Whedon parádés all-star gála filmjének első helye azért is nagyon érdekes, mert minden idők harmadik legjövedelmezőbb filmje volt, és mind a közönség, mind a kritika részéről egyaránt nagy sikert könyvelhetett el. Azaz “mindenki szerette”… vagy ezek szerint mégsem?
Hát, bizony, úgy néz ki, mégsem. Főleg, mivel a Bosszúállók nem egyszerűen az első helyezett lett a túlértékeltségi listán, hanem Hulkként a talajba smash-elte a többi csalódáskeltő sci-fit: a válaszadók 85,39%-a vélte úgy, hogy ez a film túlértékelt a valós minőségéhez képest!
A második helyezett Prometheus ugyanis mindössze 4,62%-ot tudhatott magáénak. A nyomukban kullog a Felhőatlasz 2,38%-kal.
Mindehhez tegyük hozzá, hogy nyilvánvalóan nem csak sci-fi kedvelők töltötték ki a kérdőívet, így különösen nagyot üt a tény, hogy (ismét) fantasztikus film vitte el a legtúlértékeltebb címet.
A lista nem csak azért érdekes, ami rajta van, hanem azért is, ami nincs: például Christopher Nolan Batman-trilógiájának záróepizódja, ami nagyban hasonlít olyan tekintetben a győztes Bosszúállókra, hogy egy közepes méretű, fejlődő ország három éves GDP-jének összegét hozta be, és a kritikusok nem csak, hogy szerették, de egyenesen imádták. (Nem is beszélve a közönségről.) Ráadásul az óriási marketinggépezet miatt, amit mögéje tettek, igen jó eséllyel indult a túlértékeltség felé még mielőtt akár csak ki is jött volna – és mégsincs jelen a listán, ami azt jelzi, hogy teljesítette a rajongók elvárásait, és így tudott közben a szakmának (és a zsebeknek) is megfelelni.
A listán akadt még hely fantasztikus filmeknek: pozíciót szerzett még a Disney szintén sikeresnek elkönyvelt filmje, a Merida, a bátor is. Nem került fel viszont az Éhezők Viadala sem (szintén egyöntetű siker és óriás megelőző hype). Mindennek fényében furcsa, hogy a Bosszúállókat ilyen csalódáskeltőnek tartották a szavazók… vagy nem is furcsa? Ti mit gondoltok erről?
Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Waldi szerint:

    Az osszes nyomorult szuperhosos film tulertekelt, be kellene tiltani oket. Miert nem lehet valodi, ertekes sci-fiket csinalni, ahelyett, hogy a 28. bor huznak le Batman, Superman vagy a Bicycle Repairman-rol.
    A Prometheus jo volt, a Felhoatlasz kifejezetten jo es az Ehezok Viadala is elment, bar kicsit klises ifjusagi regeny szaga volt, dehat egy csecsemonek minden vicc uj.

  2. subitron szerint:

    ez egy vicc…Prometheus és a Batman simán vetekedhetett volna az első helyért az utóbbi viszont rajta sincs a listán?! A Bosszúállókkal semmi gond, szerintem egyáltalán nincs túlértékelve. Nagyon meglepődtem ezen a magas százalékon. Ha valami takarja a túlértékelt fogalmát akkor az a TDKR. Nolan az első Batman filmjével valóban megalkotta a minőségi képregényfilmet, a második sikerét főleg Heath Ledger grandiózus színészi játékának lehet köszönni. Ez a harmadik pedig már akkorát markolt és akkorát akart szólni, hogy belefulladt. De mivel divat lett Nolan..meg Batman…gondolom ezért nem került a listára…

Vélemény, hozzászólás?