2012 – mi történt idén?

Sokan visszatekintenek ilyenkor, az óév fordulóján, és számba veszik, mi minden történt velük, hogy minek lehetett idén örülni – és esetleg, hogy mit kellene másként csinálni a jövőben. A Galaktika is egy nagyon eseménydús éven van túl – nézzük meg 2012 főbb sf eseményeit, lássuk, mi történt az Űrodisszeia után 11 évvel!

 

1. Galaktika 40

A Galaktika 1972-ben indult – így idén ünnepelte a 40. születésnapját. Szép kor ez – ennek megünneplésének részeként nemzetközileg elismert sf-színészek adtak nekünk exkluzív interjúkat hónapról hónapra, ami nagy megtiszteltetést jelent nekünk.

2. Megújult honlapunk, a galaktika.hu

Az egyik legfontosabb esemény idén az volt, amikor megújítottuk honlapunkat, hogy a 2010-es évek szellemiségét tükröző, a ma igényeit kielégítő oldallá válhasson. Ennek megfelelően lehet regisztrálni, kommentelni, egy helyről az összes lényeges oldalunk elérhető, klasszisokkal szebb, modernebb külalakot nyújt… és még lehetne folytatni! Reméljük, annyi információt, olvasnivalót és szórakozást nyújt majd ez a megújult galaktika.hu, mint amilyen örömmel mi készítettük!

3. Új Lukjanyenko – Új Őrség…

Minden új Lukjanyenko-kötet érkezése esemény – de egy új Őrség könyv egyenesen mérföldkő! Idén pedig az őszi könyvtermés legnagyobb durranásainak egyike pontosan az Új Őrség volt.

4. … és egy sor más remek megjelenés

Idén a Galaktika irodalmi légióinak praefectusa és caesarja, Németh Attila nagyon kitett magáért: olyan címeket válogatott össze, hogy még mi, a szerkesztőségben is csak néztünk, amikor elsőre hallottuk! Connie Willis – az író, aki nem tud hibázni – végre elindult Magyarországon is az Ítélet Könyvével, de Robert J. Sawyer zseniális trilógiaindító WWW 1-e, a Ray Bradbury nevével fémjelzett, csupa bestseller író jegyezte Árnyak és Rémek és a Sztrugackij-fivérek első közös regénye is kijött idén – és ez csak az év második fele… az űrháború édesapja, Joe Haldemann Örök háborúja és az időutazás irodalmának ősirata, a Wells-féle Időgép folytatása, az Időhajók is mind 2012 “gyermekei”. Erős év volt ez – magasra tettük a mércét magunknak (nem is beszélve a többi kiadó fantasztikus megjelenéseiről!) 2013 számára – de igyekezni fogunk megfelelni!

5. Legendák távozása

Szomorú év is volt ez a science fiction számára: négy olyan szerző is távozott az élők sorából, akiket bizonyára minden magyar sf-kedvelő ismert: Bogáti Péter, Borisz Sztrugackij, Harry Harrison és Ray Bradbury. Hogy előttük tisztelegjünk, igyekeztünk mindnyájuktól egy-egy írás kiadásával megemlékezni. (2013-ban pedig megjelenik Harrison Éden-trilógiájának zárókötete is.)

6. Elmaradt a maja/azték/popocatepl világvége

2012 tagadhatatlanul egyik legnagyobb eseménye volt, hogy nem lett vége a világnak. Pedig irodalmi szerkesztőnk, Németh Attila, és online szerkesztőnk, Holló-Vaskó Péter még a Tilos Rádióban is jártak december 21-én, hogy közvetítsék az apokalipszist S. Sárdi Margit egyetemi docenssel közös beszélgetésükben. (Mondani sem kell, milyen csalódottak voltak, hogy elmaradt a tűzvihar…) A Rádió honlapján visszahallgatható archiválva, a 13:00-tól tartó blokkban.

7. Webshop-bővítés

Nagy munka volt (de megérte!) a galaktikabolt.hu kínálatának kiszélesítése is: immár a teljes magyar sf paletta könyvei rendelhetők nálunk. (Csak győzzék a szorgos kezecskék csomagolni a megrendelt könyveket!)

8. Új GBK

Ismét exkluzív ajándékkönyvvel jelentkezik a GBK – csak tagoknak! 🙂 Belépni pedig még mindig nem késő!

 

Röviden: nagy volt a pezsgés a Galaktikánál 2012-ben (pedig jó darabig nem tudhattuk, van-e értelme, vagy valóban a lángok martalékává válik gyönyörű Földünk), és mint jó gazda, aki mindig egyre többet tervez, mi is nagy reményekkel és tervekkel fordulunk 2013 felé. Boldog új évet mindenkinek! Tartsatok velünk jövőre is – és nagyon köszönjük, hogy eddig együtt utazhattunk a Fantasztikum végtelen óceánjain!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?