2114-ig senki se olvashatja David Mitchell új írását

Folytatódik Katie Paterson irodalmi projektje, a Future Library Project. Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, a mozgalomhoz számos híres író csatlakozott, köztük Margaret Atwood (A szolgáló lány meséje) és a Felhőatlasz szerzője, David Mitchell is. A „küldetés” május végén újabb mérföldkőhöz ért: Mitchell elkészült kéziratával, amit 2114-ig nem olvashat el senki.

David Mitchell egy keddi hajnalon fejezte be kéziratát, majd indult is a reptérre, hogy elérje az Oslóba induló járatot. A norvég fővárosba nem csak egy kis kiruccanásra utazott át az angol író, útja a Nordmarka erdőbe vezetett, ahol a következő száz évben írása fogja várni jövőbeli olvasóját.

Ez egy kis reménysugár a nyomasztó hírek világában, ami megerősít minket abban, hogy itt vagyunk annak a lehetőségével, hogy 100 év múlva is lesz civilizáció. Mindenhonnan azt halljuk, hogy kudarcra vagyunk ítélve, de a Future Library a mi voksunk a lehetséges jövő mellett. Elhozza annak reményét, hogy sokkal ellenállóbbak leszünk, mint hisszük: hogy itt leszünk, hogy lesznek itt fák, könyvek, olvasók és civilizáció

– mondta David Mitchell.

Még megjegyezte, hogy ez az egész projekt egy nagy megkönnyebbülés is számára. Mikor elérhetővé válik a kézirata, neki már nem kell aggódnia, hogy milyen fogadtatásban fog részesülni a műve. Azért nem hagyott minket gondolkodni való nélkül se, elárulta írása címét: From me Flows What You Call Time.

A projektet, amiben Mitchell részt vett, egy skót művész, Katie Paterson indította útjára. A Future Library keretén belül évente felfednek egy írót, akinek írnia kell a jövő számára. Az írás bármi lehet: regény, novella, vers, dráma, de akár nem fikciós mű is. A kézirat elkészültével a kiválasztott író ellátogat a Nordmarka erdőbe, hogy egy ceremónia keretében eltemethesse írását. Az odavezető utat egy az erdőn keresztül áthaladó ösvény mutatja.

david_mitchell

A résztvevőknek még egy nagyon fontos szabályt kell betartaniuk: nem szabad beszélniük művükről és természetesen senkinek sem mutathatják meg. Viszont Oslóba kell juttatniuk egy digitális és egy fizikai példányt a kéziratból. Ezeket egy elkülönített helyiségben fogják tárolni a Deichman Libraryban (Oslo-i Közkönyvtár).

Valahol sajnálatos, hogy mi már nem olvashatjuk el kortárs íróink műveit, de ha ettől eltekintünk, csak örülhetünk, hogy ilyen formában megmarad valami korunkról a távoli jövőben.

Forrás: The Guardian

További olvasnivaló a Future Library Projectről (angol)

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

2 hozzászólás

  1. solymosgyu szerint:

    És mi van ha nem lesz civilizáció? Jön a 12 majom hadserege. Akkor ki fogja elolvasni a művet? És én addig nem élek. Ugyhogy rejtély.

Vélemény, hozzászólás?