32 millió km/órás szelet lő ki a fekete lyuk

(A képen a cikkben érintett fekete lyukról készült fantáziakép látható, amin szomszéd csillagának anyagából szív el.)

Sikerült megmérni az ideáig megfigyelt leggyorsabb sebességű “szelet”, amit egy csillag-tömegű fekete lyuk idéz elő. Ezzel új megvilágításba kerültek ezek a rendkívüli objektumok.

A szeleket a NASA Chandra X-Ray Observatory elnevezésű teleszkópja rögzítette. A sebességük pedig nem kevesebb, mint 32 millió km/óra. Ez a fénysebesség 3%-a, és 10-szer nagyobb sebesség, mint amit eddig valaha mértek ilyen tömegű fekete lyuktól.

Ashley King, a Michigani egyetem kutatásvezetője elmondta:

“Ez olyan, mint egy 5-ös kategóriájú hurrikán itt a Földön. Ilyen fekete lyuktól nem számítottunk ennyire erős szélre.”

A csillagnyi tömegű fekete lyukak úgy születnek, hogy egy hatalmas nagy méretű csillag önmagába zuhan vissza. Jellemzően 5-10 napnyi tömegűek szoktak lenni. Az a fekete lyuk, ahol most ezt a szelet mérték, a hangzatos IGR J17091-3624 névre hallgat. (A barátainak csak IGR J17091.)

A meglepő az, hogy egy ilyen “kicsi” fekete lyuktól a kutatók nem várták, hogy olyan erejű gáz-szelet találjanak, ami kimondottan az óriás fekete lyukakra jellemző.

A másik nagy meglpetés, hogy nagyon úgy néz ki, a szél sokkal több anyagot távolít el a fekete lyuktól, mint amennyit az elnyel.

Ahogy King fogalmaz:

“A fekete lyukakról alkotott széles körben elterjedt nézet az, hogy ami anyag közel kerül a fekete lyukhoz, azt elnyeli – ezzel szemben mi úgy becsüljük, hogy a fekete lyuk körül levő gáz 95%-át elviszi a szél.”

A földi hurrikán széllel ellentétben az IGR J17091 szele sok irányba fúj egyszerre. Ez különbözteti meg az ún. jet-ektől, amikben az anyag egy sugárban lő ki merőlegesen a gáz-gyűrűre, ami körbeveszi a fekete lyukat (ez gyakran megközelíti a fény sebességét).

Láttak már ilyen jet-eket IGR J17091-ből jönni. Ellenben egy méréssel igazolták, hogy a szupergyors szél idejében nem voltak ilyen jet-kitörések.

Ez alapvetően igazolja a korábbi megfigyeléseket, amik szerint a szupergyors szelekkel egy időben nincsenek jet-sugarak.

Jelenleg úgy vélik, hogy a szupergyors szeleket a fekete lyuk körüli akkréciós korongban jelen levő mágneses erővanalak hozzák létre. Úgy hiszik, ezeknek a mágneses vonalaknak a tulajdonságai határozzák meg, hogy “szétspriccelős” szél vagy sugárban haladó jet jön létre.

space.com

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?