3D nyomtatott sisakok

A legkonzervatívabb helyet hódította meg a technika, a XXI. század betört Vatikánba.

A pápai testőrség, hivatalos nevén a Svájci Gárda története ötszáz évre nyúlik vissza. A jellegzetes díszegyenruha és sisak olyan megkerülhetetlen jelképe Vatikánnak, mint a medvebőr kucsma a Brit birodalomnak.

Ez a viselet komoly kihívás elé állítja a testőröket. elég ha csak a sisakokat nézzük. Évszázados hagyományként fémből készül, súlya több mint két kiló, és a római napsütésben rettenetesen melegednek.

Ezért a testőrség úgy döntött, hogy lecserélik a sisakokat. A megrendelt 120 darabos tétel már műanyagból fog készülni, így súlya a töredéke lesz elődjének, ráadásul a viselete is sokkal komfortosabb lesz. Különlegessége, hogy 3D nyomtatással készülnek. Így egy sisak 14 óra alatt készül el. Ez nem is olyan sok, ha figyelembe vesszük, hogy elődjét kézimunkával mintegy 130 munkaóra alatt állították elő.

Az 1503-ban megválasztott II. Gyula pápa saját katonaságot akart személyes védelmére. A svájci zsoldosok a XVI. században Európa-szerte keresettek voltak, bátorságuk, hűségük és verhetetlen gyalogos harcmodoruk miatt; ők alkották az akkori legütőképesebb gyalogságot.  1505 szeptemberében 150 önkéntes Kaspar von Silenen luzerni nemes vezetésével indult gyalogosan Luzernből Rómába, hogy felajánlja védelmi szolgálatait a pápának.

A legenda szerint Michelangelo tervezte a svájci gárda színpompás díszegyenruháját, valójában Raffaello művészete gyakorolt nagy hatást az uniformis alakulására. Az első gárdisták ruhájáról kevés információ áll rendelkezésre: valószínűleg nem sokban különbözött a korabeli katonákétól, de természetesen a pápa színeit és jelvényeit viselték. A gárdisták jelenlegi öltözete az 1910-es években alakult ki és Jules Répond parancsnok nevéhez fűződik, aki Raffaello freskóiból merített ötleteket.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...