50 éves Arthur C. Clarke méltán híres sci-fi könyve

Kiadásának 50. évfordulóját ünnepli idén Arthur C. Clarke klasszikus sci-fi regénye, a 2001: Űrodisszeia.

A történet akkor íródott, amikor a Holdra szállás még csak álom volt, majd még a megjelenés évében, 1968-ban meg is filmesítették. Az eredeti mű még ötven év távlatából is meghatározó darabja a sci-fi irodalomnak, a filmes változat pedig szintén kultuszdarabbá vált, hiszen azóta számos más filmben is feltűntek az egyes jelenetei.

Az újonnan felfedezett fekete monolit jeleket küld a Szaturnusz irányába, minek következtében az emberek egy expedíciót indítanak naprendszerünk mélyébe, annak reményében, hogy talán idegen intelligenciával léphetünk kapcsolatba. Mielőtt azonban eljutnának a célig, katasztrófa éri a legénységet…

Briliáns, kötelező és profetikus Arthur C. Clarke időtlen regénye, amely azzal a mindig aktuális témával foglalkozik, hogy hol is a helye az emberiségnek a világban.

Az írót már számos befolyásos újság, magazin dicsérte:

A Guardian a science fiction királyának nevezte. A New York Times azt írta, Arthur C. Clarke egy fantasztikusan jól tájékozott ember, ami a fizikát és a csillagászatot illeti, ráadásul az egyik legelképesztőbb képzelettel van megáldva, ami valaha is nyomdapapírra került. A New Yorker a science fiction kolosszusának nevezte az írót, a Time Magazin pedig a káprázatos jelzővel illette.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...