8 érdekesség Szergej Lukjanyenkoról

Az olvasókat mindig is érdekelte, ki kedvenc regényük alkotója, mit kell róla tudni, mi adta az inspirációt, az ötletet. Íme 8 olyan érdekesség, amelyek árnyalhatják a Szergej Lukjanyenkoról alkotott képünket!

1. Doktor Lukjanyenko Szergej, hattól hétig rendel

Lukjanyenko Alma-Atában tanult az orvosi egyetemen, ahol főszakja pszichoterapeuta volt. 1992-ben egy kórházban kezdett el dolgozni gyermekpszichológusként, de az alacsony bérezés nem volt elég egy család fenntartásához, így hamar más pálya felé fordult – szerencsére, mondjuk mi!

2. Ó, Lukjanyenko, miért vagy te Lukjanyenko?

A Lukjanyenko név nem éppen oroszos hangzású, ez valóban így van. Jó, ha a rózsát másnak nevezzük, attól még éppoly illatos – de mégis, akkor most orosz a jelenlegi orosz fantasy és sci-fi egyik legnagyobb alakja? A válasz: nem olyan nagyon! Édesapja ukrajnai orosz volt, édesanyja pedig tatár, maga pedig Kazahsztánban nőtt fel.

3. Egerek és emberek

Szergej kolléga híres arról, hogy szereti ezeket a kis cincogó jószágokat, és többet tart is belőlük háziállatként. (Szokatlan dolog egy férfi részéről az ilyesmi, de abszolút belefér.) A kis állatok szeretete annyira erős benne, hogy több száz egérszobrot is összegyűjtött, amelyek valamiféle extrém anyagból készültek: kagylóhéj, kristály, csokoládé… azaz, ha egyszer csak szembe jönne az utcán, akkor tudjuk, mit kell neki ajándékba adni (például csípős paprikából készült egékeszobrot, hogy a magyaros vonulat is meglegyen).

4. Mit mond önmagáról?

Honlapján úgy definiálja a stílust, amiben ír, mint “akciódús fantasy vagy az Út Fantasyje”. A rá ható írók közül leginkább Vladislav Krapivint és Robert A. Heinleint emeli ki.

Szergej Lukjanyenko, Tatiana Ustinova és Dmitri Glukhovsky

5. Tolkien és Lukjanyenko

Amikor egy interjúban a fantasyről és A Gyűrűk Uráról kérdezték, elmondta: “Úgy tűnik, hogy az emberek olyan világokban akarnak egyből élni, ahol több egyéb dolog mellett tündék táncát lehet látni meg hobbitokat, akik gyűrűket visznek valahova”. De szerinte nem szabad ennyire a valósággal azonosítani illetve abba kivetíteni a fantasyt – azaz, ebben az értelemben még ennyire sem célszerű komolyan venni, nem lehet 100%-osan az elvágyódás céljaira használni (nyilván mivel utána még nagyobbat üt a kemény valóság).

6. Lukjanyenko könyvajánlata

Az Izvesztyija nevű újság kérdésére, miszerint mik a kedvenc gyerekkönyvei, kiemelte Astrid Lindgrent, a Grimm testvéreket, valamint Hans Christian Andersent, és az ő korában még létező, manapság sajnos haldokló gyerek/ifjúsági fantasyt, mint amilyen Ivan Jefremov Andromedája. És hogy felnőtteknek mit ajánl?
Példaképeit, a Sztrugackij-fivéreket. Orrvérzésig.

7. Borisz Sztrugackij és Lukjanyenko

2000 májusában a rusf.ru science fiction oldal egy beszélgetést közölt Borisz Sztrugackijjal, amiben a nem rég elhunyt szerzőt megkérdezték az orosz sf és fantasy emelkedő csillagáról, Lukjanyenkoról is. Borisz a saját irodalmi örökösüknek állította be Lukjanyenkót, hiszen szerinte a legfontosabb témája közös a Sztrugackij-életmű mondanivalójával: “…hogy hogyan őrizd meg a jóságodat egy olyan világban, ami gonosz, és úgy, hogy erős vagy és jól felfegyverzett”.
Borisz Sztrugackij szerint te vagy az egyik irodalmi örököse? Van ennél jobb ajánlólevél??

8. Lukjanyenko és a szerzői jogok

Oroszországban – mint az köztudott – nem igazán vannak tisztában vele az emberek (elsősorban az internetezők), hogy a “szerzői jog” kifejezés nem azt jelenti, hogy jogod van írni, hanem valami egészen mást. Lukjanyenko 1993-tól egy nagyon kemény időszakon ment keresztül anyagi szempontból, valószínűleg emiatt is igyekszik az orosz szerzők helyzetén javítani azzal, hogy küzd a szerzői jogok megszilárdításáért.

2010. novemberében egy kísérlettel igazolta, hogy Oroszország nem érett meg még a nyugaton már terjedő becsületkasszás megoldásra: blogján megkérte olvasóit, hogy adakozzanak egy orosz rubelt (ez kőkemény 7 magyar Ft-nak felel meg) egy olyan írásáért, amit ingyenesen leközöl.
Az iromány látogatóinak mindössze 5%-a adott bármiféle választ erre. Úgyhogy, nagyon óvatosan tessék Lukjanyenkoval kalózkodni (vagy inkább ne is), mert egy szép vagy kevésbé szép napon majd bekopog az inkvizíció…

források: rusf.ru

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?