84 éve született a "Félvezető Atyja"


1927. december 12-én született Robert Noyce, a “Szilícium Völgy Polgármestere”, ahogy sokan nevezték.

Noyce feltalálók, tudósok és üzletemberek egész generációjának volt mestere és inspirálója. Őt és Jack Kilbyt tartják az integrált áramkör, a mikrochip feltalálójának – ez pedig a modern számítógép alapja, így közvetve nekik köszönhetjük a mai informatikát. (Valamint ilyen formán nekik köszönheti nevét a Szilícium Völgy is.)

1957-ben társaival megalapította a Fairchild Semiconductor (Félvezető) céget, majd 1968-ban társalapítója volt az Intelnek is.

Kitűnt korának zárkózott, elitista főnökei közül azzal, hogy újfajta igazgatási stílust gyakorolt: családként kezelte beosztottait, nem fenyegetésekkel, hanem motiválással tartotta őket produktívan, és bátorította az egyéni kísérletezést és munkát. Hihetetlennek tűnhet, de akkoriban ez nagyon is új dolog volt, Noyce stílusa a későbbi korok számára modellként szolgált. Megvetette a céges luxuskocsikat, privát repülőt, örökké előre lefoglalt parkolót, a gazdagon berendezett, de funkció nélküli munkaterületet.

Haláláig nem pihent: abban az időben éppen a Sematech Inc.-ben dolgozott, amely egy non-profit társulás volt: 14 cég és az USA számos tudósa dolgozott benne azon, hogy továbbfejlesszék a félvezető technológiát és új módszereket fejlesszenek ki használatában a köz javára – és a japánok lekörözésére, természetesen.

Élete utolsó interjújában megkérdezték tőle, mit tenne, ha ő lenne az Egyesült Államok “uralkodója”. Válasza jól tükrözi nézeteit:

egyéb dolgok mellett “biztosítanám, hogy következő generációnk egy high-tech korban boldogulhasson. Ebbe pedig ugyanúgy beletartozik a leglecsúszottabbak és legszegényebbek oktatási, mint az egyetemi diplomások.”

Az évfordulóra a Google saját képet tervezett, emlékül a nagy feltalálónak. (ld. nyitókép)

tt a legfrissebb, decemberi Galaktika magazin DVD-melléklettel is!

Ne késlekedjen, legyen Öné az Erik a Viking DVD! A dvd-s változatot kérje az újságárusoktól!

Örvény című könyvünket rendeld meg a képre kattintva!

Kövess bennünket a facebookon is!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?