A 4 dimenziós ember és a nukleáris holokauszt

Tíz ’50-es évekbeli sci-fi film, amiről sosem hallottál!

 

Az 1950-es években számtalan kiemelkedő film született a horror és a sci-fi műfajában. Ez időből származik a nagy klasszikusok közül például a Világok háborúja, A testrablók támadása, A nap, mikor megállt a Föld vagy az Ők!, de számtalan más alkotás is. Olyanok is, amiket korunk közönsége valószínűleg nem látott, vagy egyáltalán nem is hallott róluk.

A most következő lista ezt a hiányt kívánja orvosolni, a rajta szereplő filmek mindegyikét megéri megnézni. Különösen ajánlott baráti társasággal együtt megtekinteni őket, mert – bár ezek az alkotások valóban nagyon jók – számtalan rendkívül mulatságos pillanatot is magukban rejtenek.

Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy ezek a régi alkotások egyengették kezdetben a science fiction filmek rögös útját, és alapozták meg a mai – ezen műfajba tarozó – filmeket. Ezek a művek gyújtották lángra az új nemzedék forgatókönyvíróinak fantáziáját, ahogy az sem véletlen, hogy némelyikükből kortárs remake is készült (pl. Amikor megállt a Föld, Világok harca). A legérdekesebb talán ezekben a régi filmekben a sajátos vizuális stílusuk (ami természetesen nem hasonlítható a kortárs CGI-orgiákhoz), ugyanis közülük néhány fantasztikus képi világgal rendelkezik.

A listán szereplő legtöbb film elérhető a YouTube-on, ha netán kedvet kapnátok némelyikhez.

Kurt Neumann: Rocketship X-M (1950)

A film cselekménye egy Hold-expedíció köré szerveződik, ami véletlenül a Marson köt ki néhány kiszámíthatatlan esemény miatt. A filmet 18 nap alatt forgatták, 94.000 dolláros büdzséből, és ez volt első űrben játszódó kalandfilm a Világok háborúja II. után.

Rudolph Maté: Világok összeütközése (When Worlds Collide, 1951)

Ez a film az egyik első katasztrófafilm azok közül, mely az egész Föld pusztulását ábrázolja. A történet egy új csillagról/bolygóról szól, melynek pályája a Kék Bolygó felé tart, ezért összeütközésük valószínűsíthető. Az túlélés érdekében emberek egy kis csoportja eltökélten dolgozik egy rakétán, ami elrepíti majd őket új otthonukba, egy új égitesten. A Világok összeütközésének néhány eleme nagyon hasonlít Christopher Nolan hamarosan látható filmjére, a Csillagok között-re. Rendezés tekintetében pedig az alktoás Roland Emmerich stílusát idézi.

Lesley Selander: Flight to Mars (1951)

Ez a fantasztikus képi világgal rendelkező film egy amerikai tudományos expedíció csapatának történetét meséli el, melyet a Marsra küldenek. A Vörös Bolygón a tudósok felfedeznek egy haldokló, földalatti civilizációt. Az anatómiailag ember-kinézetű űrlények rendkívül gyanúsak a földlakó-jellegük miatt, ezért a kutatók foglyul ejtik őket. És ami szinte hihetetlen: ezt a filmet mindössze öt nap alatt vették fel!

Edgar G. Ulmer: The Man from Planet X (1951)

A film cselekménye azután játszódik, hogy egy rejtélyes égitest elhalad a Föld mellett, és hogy egy alien felderítő – ismeretlen céllal – leszáll egy távoli skót szigetre. A történet egy közeli faluban élő emberek folyamatos eltűnését is magában foglalja, illetve azt, ahogy egy tudós megpróbálja felfedezni az idegen űrhajóját alkotó fém képletét. A The Man from Planet X-et hat nap alatt vették fel, és pénzszűkében egy 1948-as, Ingrid Bergman főszereplésével készült film, a Joan of Arc díszleteiben forgatták. Mindössze működöt használtak, hogy a hangulatot és a helyszíneket megváltoztassák.

Richard Talmadge: Project Moon Base (1953)

Ennek a filmnek a története az 1970-es évek jövőjében játszódik, középpontjában egy önmagát tudósnak álcázó terrorista áll, aki el akarja pusztítani a világ első űrállomását. Ami egyedülállóvá teszi ezt a filmet, az az, hogy elsőként próbálta meg realisztikusan ábrázolni az űrutazást. Továbbá ez volt az első film, melynek jövőképében a nők a férfiakkal egyenrangú hatalmi pozíciókat töltenek be. Sőt, a forgatókönyv kéziratában az Egyesült Államok elnöke kétségtelenül egy nő volt!

Val Guest: A Quatermass kísérlet (The Quatermass Xperiment, 1955)

Ez a Hammer film produkció három asztronauta történetét meséli el, akiket egy űrhajón a világűrbe küldenek. A jármű azonban csupán egy férfival a fedélzetén tér vissza, aki egy halálos szörnyeteggé kezd mutálódni valamilyen űrgomba-fertőzés következtében. A tudományos projekt vezetője, Professor Quatermass rájön, hogy egy idegen faj ekképp kívánja megszállni a Földet.

Kurt Neumann: Kronos (1957)

A Kronos nagyszerű cselekménye egy idegen fajra koncentrál, ami szabadon engedi egy gigantikus robot „akkumulátorát”, hogy az elszívja az összes energiát, amellyel kapcsolatba lép és így megszállja a Földet. Ez az egyik első film, mely a bolygó természetes és ember- alkotta erőforrásai felelőtlen fogyasztásának következményeit ábrázolja. Az energiát elszippantó űrlény-gép ötletét az 1966-os Star Trek epizódban, a The Doomsday Machine címűben használták fel újra, melyben egy alienek által gyártott monstrum bolygókat pusztít el, hogy az energiájukat önmaga ellátására használja.

Roger Corman: War of the Satellites (1958)

Amikor az oroszok pályára állították Szputnyik nevezetű műholdjukat, Roger Corman rendező egy olyan filmes sztori-ötlettel rukkolt elő, ami kiaknázná a szatellitek témáját. A történet egy „ismeretlen erőt” tematizál, mely háborút indít el a Földön, miután az Egyesült Államok figyelmen kívül hagyja az első műhold kilövésekre tett kísérleteket.

Irvin S. Yeaworth Jr.: 4D Man (1959)

Ebben a filmben egy tudós testvérpár – név szerint Scott és Tony Nelson – feltalálnak egy gépet, mely képes felruházni az embert azzal a képességgel, hogy belépjen a negyedik dimenzióba, aminek köszönhetően bármilyen objektumon képesek átmenni. Ahogy Scott magán kísérletezik, rájön, hogy akárhányszor keresztülhalad egy tárgyon, felgyorsult ütemben öregszik. Hogy visszanyerje fiatalságát, embereket kezd gyilkolni, és így elveszi az életenergiájukat.

Ranald MacDougall: The World, the Flesh and the Devil (1959)

Ez a poszt-apokaliptikus film egy Ralph Burton nevű bányászról szól, aki néhány napra bennreked egy bányában. Miután sikerül kiszabadulnia (kiássa magát), rájön, hogy majdnem mindenki elpusztult egy nukleáris holokauszt következtében. New Yorkba megy, ahol két emberrel is találkozik. A feszültség egyre nő, ahogy a túlélők kis csoportja igyekszik túlélni ebben a kiüresedett világban.

Az eredeti cikk itt elérhető.

Petz Anna

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. benyo47 szerint:

    “Tíz ’50-es évekbeli sci-fi film, amiről sosem hallottál!”
    Gondolod?… 🙂

Vélemény, hozzászólás?