A csernobili tűzvész betett a turizmusnak

2020 a turizmus fekete éve. Nem csak a Covid-járvány tett be az iparágnak, természeti katasztrófák is megsemmisítették a látnivalókat. A Kalifornia a kanadai, a szibériai erdőtüzek óriási károkat okoztak.

A tűz nem csak a távoli Szibériában, hanem a sokkal közelebbi Csernobil környékén is pusztított. Az 1986-os katasztrófa helye, a „Zóna” az elmúlt években turisztikai szenzációvá vált.

A nukleáris katasztrófa körzetében pusztító katasztrófát még az űrből is látni lehetett, Az Európai Űrügynökség felvételein jól látható volt a csernobili erdőtűz.

A tíz napon át pusztító tűzben a turisztikai látványosságok több mint harminc százaléka semmisült meg helyreállíthatatlanul a csernobili tiltott övezetben.

S.T.A.L.K.E.R. – Szurony

Megsemmisültek az övezetben lévő egykori szovjet üdülőközpontok, erdei falvak, amelyeket a többnapos túrák során mutattak meg a turistáknak.

Megmenekültek viszont a tűztől a fő célpontok, azaz Pripjaty városa, Csernobil és a katonai város, Csernobil-2 is, ahol a rádiólokációs állomás van.

A tíz napi tomboló tüzet végül az eső fékezte meg, de néhány nap még kellett a parázsló gócok eloltásához. A munkálatokban 521 szakember vesz részt 124 technikai eszközzel, beleértve két helikoptert. Nyílt tűz a katasztrófavédelem szerint továbbra sem lángolt fel újra.

A csernobili atomerőmű, a nukleáris hulladéktároló és más kritikus fontosságú objektumok nem kerültek veszélybe a tűz miatt. A radioaktív sugárzás szintje Kijevben és Kijev megyében a megengedett szint alatt maradt.

Kijev megyei rendőrség két embert gyanúsított meg tűzokozással, de nem vették őrizetbe őket. Mindkét gyanúsított azt állította, hogy véletlenül okozott tüzet.

S.T.A.L.K.E.R. – Kiket a Zóna egybekötött…

Ugyanakkor a belügyminisztérium folytatta a nyomozást, ugyanis csoportos elkövetőket feltételeznek. Számos jele volt annak, hogy lehettek más személyek is, akik illegálisan hatoltak be a tiltott övezetbe. A tűz szokatlan volt, mert több tűzfészek volt és sok helyszínen.

Ha lehetséges, mégis próbálják meg korszerű technológiák segítségével helyreállítani az elpusztult objektumok egy részét.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...