Érzékelték a sötét anyagot?

A Xenon1T kutatói bejelentették, hogy talán rábukkantak a sötét anyag egyik részecskéjére, az Axionra.

Nem véletlen, hogy a kutatók ennyire óvatosan fogalmaznak, hiszen azt állítják, sikerült megpillantaniuk a láthatatlan anyagot, ami az univerzum legnagyobb részét alkotja.

A sötét anyag létezését először Jacobus Kapteyn holland csillagász tételezte fel 1922-ben. A sötét anyag olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk. A Világegyetem tömegének csupán 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia.

A kísérletek a xenonnal több évtizede folynak, sz 1980-as évek közepe óta építenek detektorokat   sötét anyag keresésére. A sikertelenség miatt egyre nagyobb berendezések épülnek. Az olaszországi Gran Sasso Nemzeti Laboratóriumban.  a Xenon10 5,4 kilogram folyadék-xenon használtak. A Xenon 100 kísélrletben már 250 kilogrammra emelték a megfigyelt folyadék mennyiségét.

Sötétség

A A Xenon1T kísérletben a detektorban már 3,2 tonna különösen tiszta xenon folyadék van. A kísérletben azt figyelik, hogy a folyadékon áthaladó részecskék milyen kölcsönhatásba lépnek a Xenon atomokkal. Ha összejön a találkozó, elektronok lökődnek ki az atomokból és fényfelvillanás látszik.

A tudósok már tudják, hogy milyen reakcióra számíthatnak az ismert részecskéktől. A kísérletben olyanokat keresnek, amit nem tudnak megmagyarázni az ismert részecskékkel.

A kísérlet során 53 ilyen eseményt regisztrálta. Az eredmények már 2017 óta rendelkezésre állnak, de mostanáig tartott az adatok többszörös óvatos elemzése. A vizsgálat szerint három különböző okból történhettek az észlelt jelenségek, e a legvalószínűbb  az axion részecske felfedezése.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...