Ismeretlen ősi népcsoport

Szibériában az utolsó jégkorszakban élő, eddig ismeretlen népcsoportot fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. Most is a genetika volt a kutatók segítségére, az északkelet-szibériai régészeti helyszínen csupán két tejfog került elő.

A tejfogak teljes DNS-vizsgálatával megállapították, hogy a csoport közeli genetikai rokonságot mutatott ki az őslakos amerikaiakkal. Ilyen közeli kapcsolatot bizonyító leletet először találtak az Egyesült Államokon kívül. Az új népcsoport, amely jelentős szerepet játszott az emberiség történetében az ősi észak-szibériaiak elnevezést kapta, A csoport felfedezése nemcsak a Szibéria északi részét benépesítő emberekről, hanem az emberi történelem vándorlásairól alkotott képet is megváltoztatja

A fogakat múlt évben fedezték fel egy régészeti ásatáson az orosz Jana-folyó közelében. A janai orrszarvútülök-helyszín nevű régészeti lelőhelyet még 2001-ben fedezték fel. Azóta az ásatásról már több mint 2500 lelet, állati csont és az emberi jelenlétre utaló kőszerszám került elő. A kutatók véleménye szerint a környéken egy 500 fős népességhez tartozó, 40 főből álló csoport élhetett.

Az ősi szibériai népcsoport 31 ezer évvel ezelőtt a szélsőséges éghajlati körülményekhez alkalmazkodva élt Szibériában, ahol gyapjas mamutokra, orrszarvúkra és bölényekre vadászott. A népcsoport nagyon gyorsan hozzászokott a szélsőséges körülményekhez és gyorsan vándorolt. A népcsoport szinte egyidejűleg alakult ki a modern ázsiaiak és európaiak őseivel, és volt idő, amikor valószínűleg az északi félteke nagy területeit népesítette be.

Az észak-szibériai és közép-orosz ásatásokon talált 34 emberi maradványból nyert DNS-mintát vizsgáltak meg és hasonlítottak össze. Az ősi észak-szibériaiak közelebbi rokonságban álltak az európaiakkal, mint az ázsiaiakkal, és úgy tűnik, az európaiak és az ázsiaiak szétválását követően azonnal elvándoroltak Eurázsia nyugati részéről. Széles körben elfogadott nézet, hogy az első emberek Szibériából Alaszkán keresztül érkeztek Amerikába, amikor az utolsó jégkorszak végén száraz lábbal tudtak átkelni a egykori Bering-földhídon. A kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy ezeknek az embereknek az ősei olyan ázsiai csoportok voltak, amelyek az ősi észak-szibériaiakkal keveredtek.

Facebook hozzászólások

You may also like...