A TESS megtalálta az első földméretű exobolygót

A TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) egy a NASA Small Explorer Programja keretében az Amerikai Egyesült Államokban a MIT által megépített műhold, amelyet 2018.  április 19-én bocsátottak fel a világűrbe.

Az űrtávcső küldetése megkezdése óta először talált földméretű exobolygót. A HD 21749c jelzést kapott égitest átmérője a Föld átmérőjének körülbelül 89 százaléka. A planéta egy K-típusú csillag körül kering, amely 53 fényév távolságra van tőlünk. A csillag csak a déli égbolton megfigyelhető, a Háló csillagképben látszik, tömege a Napénak 70 százaléka.

A TESS a csillag előtt átvonuló exoplanétákat keresi. A bolygót a MIT és a Carnegie Intézet kutatói fedezték fel, amikor a TESS első négy megfigyelési szektorának adatait elemezték. Ekkor figyeltek fel a csillag fényének periodikus csökkenésére.

Az új bolygó a csillag körül megfigyelt második planéta valószínűleg kőzetbolygó. A földhöz hasonló viszonyokban ne is reménykedjünk, nagyon közel kering a csillagához. Csupán nyolc napig tart rajta egy év, és a közelsége miatt a felszínen több mint 400 Celsius-fok is lehet.

A HD 21749c a TESS tizedik igazolt megfigyelése, de már eddig is több száz jelöltet talált. A távcső az egész égboltot figyeli kilenc, nagy látószögű távcsövével. A teljes égbolt 2 millió legfényesebb  G és K színképtípusú csillagának, valamint a legközelebbi , mintegy 10 000 M színképtípusú vörös törpéjének átvizsgálása az előzetes tervek szerint két évig fog tartani. Mivel a csillagok a Naphoz hasonlóak és viszonylag közel vannak, évszázadok múlva valószínűleg ezen csillagok felé indulnak az első csillagközi űrutazások.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...