„Pamm”, az olajfestmény készítő gép

Mintha egy sci-fi novella címe lenne: A festménykészítő gép. Kicsit olyan misztikus hangulata van, Mint Kempelen Farkas sakkozó gépének. Ennek ellenére ez egy létező technológia, egy különleges magyar fejlesztés. A szegedi székhelyű MITEV Technológiai Kutató és Fejlesztő Kft. számos területen végez innovációs, kutató, és fejlesztő tevékenységet. Egyik rendhagyó projektjük, a „Pamm” névre keresztelt, olajfestmények létrehozására fejlesztett technológiájuk.

A témaválasztást egy jelentős piaci rés felismerése előzte meg. A múzeumok világában szinte mindenki számára ismertek a múzeumi boltok, ahol különböző papíralapú replikákat lehet beszerezni. A MITEV Kft-ben felismerték, hogy ezek a replikák többnyire nem kerülnek ki a falakra, hiába a megtévesztésig hasonló megjelenésük az eredeti műalkotással. Az emberek, a vászonra festett festményeket részesítik előnyben. Ekkora számú másolatot azonban képtelenség kézzel létrehozni. E felismerés okán került kifejlesztésre a „Pamm” névre keresztelt technológia, amely képes olajfestékből közel 37.000 árnyalatot kikeverni, és önállóan, ecsetvonásonként megfesteni a kívánt képeket festővászonra. A megfestett kép így színeit, árnyalatait tekintve rendkívül közel kerülhet a kívánt kép megjelenéséhez. Az elkészült képek a technológia sajátosságából fakadóan mindig egyedi alkotások. Azaz minden festmény egy kicsit más látványt mutat, más árnyalatok jönnek létre. A festmények létrehozásához szükség volt egy speciális képátalakító szoftvercsomag kifejlesztésére. A projekt során megvalósításra került programmal tetszőleges tartalmú kép alakítható át ecsetvonás vektorokká. A szoftver emellett meghatározza az előre definiált paletta színárnyalataiból az ecsetvonásokhoz tartozó a színkódokat is. Ezeket az adatokat a festőgép drivere képes mozgási, és festékkeverési információkká alakítani, majd a projekt során kifejlesztett gép segítségével megvalósítani festményként.

A projekt egyik legnagyobb kihívását a festékkeverő rendszer kifejlesztése jelentette. A festési folyamat megvalósításához egy olyan mikro-keverőfejet, és festékadagoló rendszert kellett kifejleszteni, mellyel egyetlen ecsetvonáshoz szükséges festékmennyiségen belül kikeverhető a megfelelő árnyalat. Jelenleg akár 1mm3 térfogatú festéket is képesek  kikeverni festés közben a megfelelő árnyalatra. Természetesen ekkora pontosságot nem igényel egy festmény létrehozása. Jellemzően nem egyetlen ecsetvonásnyi festék kerül egy árnyalatból a vászonra, hanem akár többszáz is. Így megfelelő szoftveres korrekciókkal, és folyamatmeghatározással az egyes színek/árnyalatok közti átmenet folyamatos keverési átállással létrehozható. Jellemzően nem szükséges a színek közti átállás, tisztítás.

A fejlesztés tesztelési, és kalibrációs fázisa szintén komoly kihívásokat rejtett. Akik festészettel foglalkoznak, azok számára nem újdonság, hogy egy-egy árnyalat nem feltétlenül hozható létre a hagyományos színkeverési eljárásokkal. Ennek legfőbb oka abban rejlik, hogy az elérhető festékek többnyire nem tisztán a szín-pigmenteket tartalmazzák, hanem jelentős mennyiségű töltőanyagot, fehér, illetve fekete pigmentet is. Így bár nagyon szép árnyalatokat tudunk megvásárolni, azok alkalmatlanok az alap színkeverésekre. Léteznek persze „tiszta” színpigmentek, melyek nem tartalmazzák csak kizárólag az adott szín pigmentjeit. Ezek jellemzően sokkal drágábbak, így olyan témáknál alkalmazzák, mint például a körömfestészet, ahol nagyon minimális mennyiségek szükségesek csak egy-egy alkotás létrehozásához. Tehát a megfelelő árnyalatok kikeverése gépi úton rendkívül sok tesztelést, kalibrálást jelentett. Ennek során az említett keverési problémák mellett az egyes árnyalatok fedőképességének jelentős eltérésével is számolni kellett.

A projek eredményeként sikerült eljutni egy olyan, szoftverekből, driverből, illetve gépből álló rendszer létrehozásáig, ami egy új területet nyithat a nyomtatási technológiák világában. A fejlesztéssel egy jelentős lépéssel közelebb került a gépi képalkotás az emberi-művészeti képalkotások világához. Megoldásunkkal olyan területeken kívánjuk képviseltetni magunkat, ahol hagyományos, kézi eljárással lehetetlen kivitelezni a kívánt mennyiségű festményt, azonban igény volna rá. A projekt emiatt a művésztársadalom jelentős támogatását élvezi, hiszen az elmúlt többszáz évben nem volt ekkora technikai fejlődés e területen, emellett a festészetet, a festmények szépségét, értékét ismét jól láthatóvá, és elérhetővé teszi a társadalom számára.

A projekt a https://painterpamm.com weboldalon követhető.

A publikációban szereplő fejlesztés, a GINOP 2.1.7-15 kódszámú pályázati támogatás keretein belül került megvalósításra.

Facebook hozzászólások

You may also like...