Kedveled a rejtélyeket?

Egy titokzatos kő tartja izgalomban egy francia falu lakosait. Kétezer eurós (650 ezer forintos) jutalmat ajánlottak fel annak, aki segít megfejteni egy 230 éves, kőbe vésett feliratot.

A Franciaország nyugati részén fekvő falu lakói néhány éve fedezték fel a kőbe vésett írást. A bretagne-i Plougastel közelében talált 20 soros írást eddig senkinek nem sikerült megfejteni.

A feliratban két dátum látható: 1786 és 1787, ami alapján néhány évvel a francia forradalom kitörése előtt keletkezhetett. A kőre egy hajó rajzát is rávésték, vitorlával és árboccal, valamint egy szent szívet, amelyet egy kereszttel jelöltek meg. A szövegben a francia betűk némelyikét fordítva vagy fejre állítva vésték a kőbe. A szövegben skandináv típusú O-betűk is szerepelnek.

Elméletek már születtek, de egyet sem sikerült igazolni. Némelyikük szerint régi breton vagy baszk írás lehet, és az is felmerült, hogy aki bevéste, félig írástudatlan volt. A betűkkel a szavak hangjait próbálta leírni, úgy, ahogy hallotta azokat. Egy másik elmélet szerint a felirat a tengeri védelem kiépítésével foglalkozhat. A Bresti-öböl védelmére az 1780-as években épült a környéken egy erőd, amelynek maradványai még mindig láthatók. 1783-ig ugyanis Franciaország és Anglia háborúban állt.

Dominique Cap, Plougastel polgármestere megunta, hogy a történészek és archeológusok nem tudták megfejteni a feliratot. Ezért gondoltak arra, hogy talán a világ más táján egy szakértő segíteni tud. Ezért meghirdette a “Champollion-rejtély Plougastel-Daoulas-ban” című versenyt . (A verseny yz egyiptomi hieroglif írás megfejtőjéről, Jean-Francois Champollionról kapta a nevét)

A versenyre a polgármesteri hivatalban lehet regisztrálni, A jelentkezők megkapják a feliratról készült fényképeket. A kihívásra máris több százan jelentkeztek. A megfejtéseket novemberig várják, akkor egy zsűri választja ki a legjobbnak tűnő megoldást.

Az egyiptomi hieroglif írás megfejtőjéről, Jean-Francois Champollionról elnevezett a helyi polgármesteri hivatalnál kell regisztrálni. Eredményhirdetés novemberben várható.

Facebook hozzászólások

You may also like...