Drón-vizimentők a Balatonon

A mai naptól három drón segíti péntektől a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának  munkáját a Balatonon.

Az Alpha és Bravo névre keresztelt drónok a felderítésben, kutatásban segítik munkájukat, míg a Charlie névre hallgató szállítódrón egy automatikusan kinyíló mentőeszközt, egy vízben fölfújódó mentőpárnát szállít magával, s annak vízre dobásával segít a bajba jutottakon.

23

A drónok a tó közepéig képesek berepülni, akár óránkénti 70 kilométeres sebességgel is, így jelentősen rövidülhet a mentésig eltelő idő. A keresődrónokon normál és hőkamera van, utóbbi miatt szürkületkor és este is kiválóan használhatók, illetve az eszközökön keresztül a vízimentők kommunikálni is tudnak a bajba jutottakkal, utasításokat tudnak nekik adni a mentőhajó megérkezéséig

Alaposan ki lesznek használva, mert rengeteg a munka . AZ idén húszéves szakszolgálat kétezer embernek ad munkát egy szezonban. Tavaly több mint 3600 esetben végeztek mentést, míg mentőhajóikra százszor volt szükség. A nyári időszak tesztüzem lesz. Ha az eszközök beválnak, továbbiak üzembe állítása várható. A drónokat a Magyar Telekom biztosítja a szakszolgálatnak.

Bagyó Sándor, a szakszolgálat elnöke nyilatkozta, hogy a Balaton a legbiztonságosabb európai tó, ami nagy összefogás eredménye. A “drónflotta” üzembe állításával ez a helyzet fenntartható.

 

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...