Exobolygók, mint lakható új világok?

A nemrég felfedezett új bolygó okán illőnek találtam listát készíteni azon Naprendszeren kívüli bolygókról, azaz exobolygókról, amelyeket az emberiség a távoli jövőben kolonizálhatna, és benépesíthetne. És azokról is, amelyeket nem. Több részes cikksorozatban foglalkozzunk hát a földszerű exobolygókkal, melyeknek száma jelen állás szerint a 800-at is meghaladja már, kevéssel több, mint 100 különböző bolygórendszerben.

A Gliese 581-rendszer

gliese_581_by_zyimages-d3b70w8

A Gliese 581 katalógusjelű csillag egy vörös törpe, melynek 6 bolygóját feltételezzük. A nemzetközileg elfogadott jelölésrendszer szerint az egy csoportba tartozó égitestek közül az “a” jelet mindig a központi nap, b-től az angolszász abc folytatólagos betűivel számozva pedig a belsőktől a külső objektumokig a bolygók kapják meg. A Gliese 581 rendszer azért is érdekes, mert d és g bolygói a legélhetőbbek közé tartoznak egyes kutatások szerint, ám épp e két bolygó létezését vonják kétségbe más tudományos csoportok. 2010-ben nagy szenzációt keltett a Gliese 581g bolygó vélt felfedezése, a rengeteg elkészült fantáziarajz második Földként is ábrázolta. 2014-ben azonban amerikai csillagászok tévedésként értékelték a felfedezést, és szerintük egy napfolt zavarhatta meg azokat a mérési eredményeket, melyekre a bolygó létét alapozták. Ám 2015-ben angliai tudósok az amerikai kollégáik mérési gyakorlatát vonták kétségbe, és továbbra is meg vannak győződve a bolygók valódiságáról. A vita azért is válthatta ki a közvélemény intenzív érdeklődését, mert a c, d, és g bolygót az ún. lakhatósági zónába helyezték. Ez azt a helyet jelöli, ahol a bolygó még elég fényt kap ahhoz, hogy felszíni hőmérséklete az élet megjelenéséhez kedvező feltételeket teremtsen, valamint esetleges vízkészlete folyékony állapotú maradjon rajta. Jelenleg egyedül az f bolygó létezése tűnik a többség által elvetendőnek, a d és g bolygókról tovább folynak a tudományos viták. A Gliese 581 20 fényévre fekszik Földünktől, a Mérleg (Libra) csillagképben.

A Gliese 667Cc (GJ 667Cc-ként is hivatkoznak rá)

gj667cc

Ebben a Skorpió csillagképben található rendszerben három nap is kering, közülük a C jelű nap c bolygója nevezhető szuperföldnek, azaz földszerű, de a Földtől 4-5-ször nagyobb méretű, a lakhatósági zónában keringő bolygónak. Felfedezése 2012-ben történt, tőlünk 22 fényévnyire található. Érdekessége, hogy egy helyi év mindössze 28 napig tart. Feltételezik egy hasonló, de szűkebb pályán keringő bolygótársa létezését is, amelynek keringési ideje nem sokkal haladná meg a 7 napot! Mivel a csillag nehézfém tartalma a Napénak csupán negyede, a bolygó megközelítőleg ugyanannyi energiát kap tőle, mint saját napjától a Föld, épp ezért ő az egyik legígéretesebb jelölt a legföldszerűbb-bolygó címre.

A 16 Cygnus B gázóriásának holdja

16cyg2bm(1)
70 fényévnyire található a roppant érdekes, Szaturnuszhoz hasonlító gyűrűs bolygó jócskán elnyújtott elliptikus pályán kering csillaga körül, ez pedig igen szélsőséges körülményeket jelent. A bolygónak feltehetően vannak kísérői is, amelyek közül egy földszerű hold, azaz az ellipszis két szakaszában, amikor a pálya keresztezi a lakhatósági zónát, akár az sem zárható ki, hogy víz, és dús vegetáció bújik elő a sziklák belsejéből. Azonban az ellipszis későbbi szakaszában több hónapos, fagyban gazdag tél következik, majd ismét a csillag mellé kerülve két hónapos, de rendkívül forró nyár, mely megöl bármiféle életkezdeményt.

A Kepler 20-rendszer

20111221-exobolygok-nasa-kepler20

A Kepler űrtávcső küldetése, hogy  Föld-típusú bolygók után kutat a Hattyú csillagképben, és a több százezernyi csillag közül olyat keres, ami időnként elhalványul, ezzel utalva az exobolygó jelenlétére. A bolygórendszer megdöbbentően messze, 1000 fényévnyire található, és eddigi ismereteink szerint 5 bolygót számlál. Közülük a 20e és 20f bolygók tartózkodnak a lakhatósági zónában, központi csillaguk egy kicsivel kisebb is, hűvösebb is, mint a Nap, de ez sajnos még mindig nem elég ahhoz, hogy a bolygók könnyen kolonizálhatóvá váljanak. Mindketten kőzetbolygók, földméretűek, ám feltételezett felszíni hőmérsékletük egyelőre nem teszi lehetővé az élet kialakulását – mai ismereteink szerint. A 20 e felszíni hőmérséklete 760 Celsius-fok, a 20f-é pedig 430 Celsius-fok, keringési idejük pedig 6, illetve 19 nap. Mindketten vasmaggal és földköpennyel rendelkezhetnek, a 20f légkörében pedig jelentős mennyiségű vízgőzre számítanak a kutatók.

Kepler-22b

kepler22b
2011-ben fedezték fel, elsőként azon Föld-szerű bolygóként, amely a Kepler-misszió által következett be. 600 fényévnyire kering tőlünk egy Naphoz hasonló, G színskálájú csillag körül, ráadásul a lakhatósági zónában, így remélhető felszínén folyékony víz jelenléte. Egy saját év a bolygón 289 napig tart, ennek oka, hogy a bolygó 15%-kal közelebb van saját napjához, mint a Föld a Naphoz. Felszíni hőmérséklete kifejezetten ideális, jelenlegi adataink szerint átlagosan 22 Celsius-fok. Méretét tekintve 2,4-szer nagyobb, mint a Föld, kora pedig megegyezik a mi bolygónkéval, ezért a szabadabb fantáziájú olvasók kellemesen eltűnődhetnek rajta, hogy vajon történt-e rajta az általunk ismert evolúciós folyamathoz hasonló fejlődés, amennyiben a bolygó hordozta az élet csíráit…

Facebook hozzászólások

You may also like...

5 hozzászólás

 1. mikropolisz szerint:

  épp ma léptük át a 2000-es exobolygó számot!!!
  ami hirtelen: gliese 581: a ‘g’ bolygó a legérdekesebb, ám eddig senki nem igazolta vissza. olyan, mintha félreértelmezték volna a mérési adatokat. ez a lista a legkorrektebb: http://exoplanet.eu/catalog/ [a dedikált jelöltek még nem igazolt bolygók!][ez megérne egy novellát, h egy mérési visszhang alapján indul útnak egy csillaghajó a várt éden felé és a pokolba csöppen]
  jó, nem részletezem, mindegyikkel kapcsolatban van fanyalognivaló, de csodáljuk, milyen nagy a világ..
  mostanában olvastam, h valaki 12 éves lánya megfogalmazta: “minek mennek el innen? a föld a legrosszabb formájában is sokkal jobb hely lesz, mint bármi odakint.”

 2. benyo47 szerint:

  Én úgy látom, a körülöttünk lévő világ értelmezése talán a legbonyolultabb feladat, ami létezik. Még a közvetlen környezetünkben megjelenő életformák, fizikai tények is érzékszerveink közvetítette jelek dekódolásából áll tudatunk szintjén. Akkor tessék elképzelni a hibalehetőségeket olyan esetben, amikor közbeiktatunk más eszközöket is. Márpedig a csillagászat modern megoldásai NEM az emberi látásra épülnek. Ami azokból a világokból idejut, elektromágneses hullámok, és részecskesugárzások halmazai. Természetesen a kódolás és dekódolás technikáját itt a Földön dolgoztuk ki, és ez alapján használjuk fel a külső világ értelmezésére. De ez nem jelenti azt, hogy mindig jól értelmezünk.
  Miből is állnak ezek az adatok? Égitestek fedési fényváltozásaiból. Mozgási adatokból, úgymint keringés, távolság egymástól, forgási fényeltérések, perturbációs pályaeltérések. Az önálló fényt produkáló csillagok színképelemzéséből meghatározott összetételi adatok. A visszavert fény alapján regisztrálható égitestek esetében az esetleges felszíni összetétel, legyen az gáz, vagy folyadék, akár szilárd felület. Ezek mind esetleges tartalmú fizikai-kémiai adatok
  Semmilyen biztosítékot nem adnak az élet jelenlétére, még az összes látható feltétel esetén sem.
  Az élet megjelenése ugyanis a meglévő fizikai-kémiai feltételekből egyáltalán nem adódik törvényszerűen, ha az élet alapmotívumát nem bizonyítjuk be. Ez pedig nem természettudományos, hanem teremtésfilozófiai probléma.
  Van lehetőség a szolipszista álláspontra, akkor csak mi vagyunk…, és ez a különleges teremtéselméleteket igazolja. Valamint megvan a lehetőség arra, hogy az élet szükségszerűen megjelenik ott, ahol a feltételek adottak számára. Ez utóbbi akkor törvényszerű, ha az élet jelenléte az univerzum belső törvényszerűségeiből adódik.
  A kislány véleményéről annyit, hogy a kis virágszál még nem ismeri igazán a földi poklot…

  • mikropolisz szerint:

   épp hogy csak a szemünkre hagyatkozhatunk. és persze a fizikai modellekre, amiket kitaláltunk. a pixel alatti világban nagyon óvatosan lehet jóslatokat adni. és csak közvetetten igazolható vissza, a csillagfény esésével, a fényspektrum apró változásával. a múltkori SETI-gyanús eset is rámutat, h mennyiféleképp lehet ugyanazt a jelenséget magyarázni. [ok, occam-borotvája, de mi van, ha pixel alatt valami fontosat nem látunk]
   kislány biztonságban érzi magát. csak az ember képes édent vagy poklot csinálni..
   és ne felejtsük, h a környezet részeként fejlődött az ember, 4Mrd év összecsiszolódás van ebben. [mint Sheckley Kozmikus főnyereményében Carmody, hasonlót találhatunk, de pontosan ilyet nem.]

  • mikropolisz szerint:

   hehe, mai cikk a csill~.hu-n: http://www.csillagaszat.hu/hirek/a-bolygo-ami-ott-sem-volt-hervaszto-hir-az-alfa-centauri-videkerol/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=a-bolygo-ami-ott-sem-volt-hervaszto-hir-az-alfa-centauri-videkerol

   az alfa Cen B b a mérési tûrés határán egyensúlyozott és lehet, h valójában nem is létezik. 2012-ben bekerült a hivatalos listákba, tehát visszaigazolták. Egy ilyen fiaskó megkérdôjelezheti a radiális sebességen alapuló mérések hitelességét. vagy a hibahatárt kell feljebb emelni..

   a szolipszizmushoz: [keltsünk egy kis intergalaktikás hangulatot ;)] az érzékszerveken át dôlnek be az információk, de a gondolkodás hitelesíti ezeket az adatokat. ha szolipszista világban élnénk, minden az egyén boldogulását segítené. de találkozom olyan helyzetekkel, mikor semmi épületes nincs egy helyzetben, tehát nem lehet tanulásra használni.

   inkább az információ evolúciója jellemzô, tehát bármekkora blôdlirôl van szó, ha engedünk az erôszaknak, bármekkora hülyeség képes túlélni.
   a nyisd ki a szemed! [abre los oyos] c filmben a logikus gondolkodás leleplezi a tökéletesnek gondolt szolipszista világot.
   egy mátrix-szerû világnak is elôbb-utóbb eljutnánk határértékei feszegetéséhez.

   Einsteinnek van egy mondása: “A legérthetetlenebb dolog a világon az, hogy megérthetô.”
   Ez is azt a tételt támasztja alá, h információs egységeket vesz észre az agy a világból, nem a teljes egészét.
   A tervezett/finomhangolt világ a kreacionista nézeteket igazolja, de az információ kis evolúciós lépéseivel is el lehet jutni ugyan ide.

  • mikropolisz szerint:

   nehany napja jelent meg egy cikk [vagy a phys.org-on vagy az astrophysical journal-on?]: http://www.forbes.com/sites/startswithabang/2015/12/03/more-than-half-of-keplers-giant-exoplanets-are-false-positives/

   ez a kepler startja ota igy volt: a csillagok periodikus elsotetedese egy jelensegosztaly, aminek csak egy resze bolygofedes. kritikusnak kell lenni, de esszel..

Vélemény, hozzászólás?