A pálcikarobot szaltója

Tudtad, hogy a Disneynek saját robotkutatási projektje van? Sőt, egy egész kutatóintézete, ez a Disney Research. Most mutatták be légtornász robotjukat, amely az egyszerű Sitkman nevet kapta. Egy stilizált ember, amely csupán törzsből, combból, és lábszárból áll.

Viszont képes arra, hogy szimpla és dupla hátraszaltót ugorjon. A 2,1 méter magas robot ezt teljesen önállóan végzi. Lendületet vesz a kötélen, kiszámítja a szükséges szöget és távolságot, majd a megfelelő pillanatban elengedi a kötelet. Légtornászhoz méltóan összehúzza a „testét” majd a leérkezéshez kinyújtja.

A számunkra se egyszerű mozdulat a robot számára is bonyolult. Lézeres távolságmérőket inerciális mozgásérzékelőt, és számítógépes látást alkalmaz. Az így gyűjtött információk alapján számolja ki a szükséges mozdulatokat.

A videón látszik, hogy összességében szépen kivitelezett gyakorlat, csak sajnos a leérkezés nem sikeres. Ez a látszatra a fura fejlesztés az eljövendő robotok mozgásának fejlesztésére szolgál. Bár ki tudja, lehet hogy a Disneyland robotcirkuszaiban fog ugrálni.

(via, via, via)

Facebook hozzászólások

You may also like...