Nem üzent nekünk rádión az az Oumuamua

Továbbra sem hagyja nyugodni a tudósvilágot a rejtélyes Naprendszeren kívüli objektum, az az Oumuamua.  Az Oumuamua 2017-es felfedezése óta a tudósok próbálják magyarázni különleges alakját és jellemzőit, pontosan meghatározni eredetét. A csillagközi vándort megfigyelve mesterséges jelek után is kutattak.

A SETI intézet tudósai az Allen Teleszkópsor segítségével figyelték meg az Oumuamuát, amikor mintegy 278 millió kilométerre volt a Földtől.   A kaliforniai Mountain View-ban működő, a Földön kívüli intelligens élet keresésére specializálódott intézet  célja az volt, hogy mesterséges rádiójeleket találjanak. Ez bizonyította volna, hogy az objektum “nem a saját csillagrendszerében bekövetkezett véletlen gravitációs csúzli-hatás által az űrbe kilökődött egyszerű kőzet”. Vagyis idegen technológiával állunk szemben.

De sajnos a nagy találkozás elmaradt, a tudósok nem találtak rádiójel-kibocsátást. Ez nem zárja ki egyértelműen, hogy az Oumuamua mesterséges eredetű, de fontos adatokkal szolgáltatott a felépítéséről. Ezek az ismeretek eszköztárul szolgálhatnak a jövőben felfedezett csillagközi objektumok természetének megismeréséhez, vagy a Naprendszer más, kisebb objektumainak megismeréséhez. Régóta létező nézet, hogy ez utóbbiak is lehetnek csillagközi szondák: a rádiójelek megfigyelése új módot jelent ennek a fantáziadús, de nem lehetetlen elméletnek az ellenőrzésére.

Facebook hozzászólások

You may also like...