Egy különleges őscápa és egy régi komputerjáték

Az élőlények fajainak tudományos nevét – az egész világra kiterjedő egységesség érdekében – szigorú formai és technikai előírások határozzák meg. A dupla latin név elfő fele, a generikus név kötött. De a második, a faji név megadása az a felfedező/leíró  személy  joga. Időnként érdekes nevek bukkannak fel,  így kapott halhatatlanságot néhány zenész, színész, de még Yoda is.

Most egy érdekessége miatt lett hír egy névadás.  A nyolcvanas évek egyik népszerű videojátékáról neveztek el egy ősi cápafajt A Galagadon nordquistae az 1981-ben megjelent japán-amerikai játék, a Galaga után kapta a nevét, ugyanis az ősi ragadozó fogai a játékban szereplő űrhajókra emlékeztették a kutatókat.

 

A fej felfedezése többször is érdekes. Maradványait egy őskori ragadozó mellett találták meg. A cépák porcos halak, ezért gyakorlatilag csak a fogaikat szokták megtalálni. A Galagadon nordquistae apró, kevesebb mint egy milliméter átmérőjű fogait abban az üledékes talajban fedezték fel.

Ez az üledéket amelyet a chicagói Field Múzeum paleontológusai hagytak hátra, miután feltárták a később Sue névre keresztelt T. Rex csontjait. A maga 12,3 méteres hosszával Sue a világ legnagyobb és legteljesebb T. rex-csontváza.

A 30-45 centiméteres  Galagadon nagyjából 67 millió évvel ezelőtt élt a mai Dél-Dakota állam területén és kortársai közé tartozott egyebek között a legendás Tyrannosaurus rex is. Ebben az időben a mai Dél-Dakota területét erdők, mocsarak és kígyózó folyók borították.

Ha kiváncsi vagy, hogy is nézett ki a Galaga játék:

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...