És még csak észre sem vettük

A hat évvel ezelőtti cseljabinszki meteor óta a legnagyobb meteor robbant fel a légkörben a Bering-tenger fölött Kamcsatka közelében. És senki nem vette észre, csak pár műhold.

Az eseményt a NASA kutatói jelentették be az 50. Hold- és Bolygótudományi Konferencián Woodlandban. A tűzgömböt a légierő földfigyelő műholdjai rögzítették, és az adatokat továbbították az űrkutatási hivatalnak.

Az esemény Oroszország távol-keleti részén Kamcsatkához közel, a Csendes-óceán északi része felett történt, 25,6 kilométer magasságban. Az adatok elemzése alapján 2018. december 18-án a meteor 32 kilométeres másodpercenkénti sebességgel lépett be a légkörbe, Meredek, hét fokos pályán haladt, majd felrobbant. Becslések szerint az ütközési ereje megfelelt 173 000 tonna TNT robbanóerejének. Az űrszikla robbanásakor  hirosimai atombomba által kibocsátott energia tízszerese szabadult fel. A robbanást a japán Himawari űrszonda le is fényképezte.

Amerikai tűzgömb észlelések 1988 április és 2019 március között.

Az Amerikai űrhivatal és légierő harminc éve figyeli a Földet, ez idő alatt ez volt a második legnagyobb robbanás. Csupán a 2013-as cseljabinszki eset előzi meg, amely 500 000 tonna erejű volt.

A cseljabinszki eset lakott terület felett történt, ez azonban a nyílt óceán felett, így nem volt szemtanú. Mivel az esemény közel volt az Ázsiát Észak-Amerikával összekötő repülő útvonalakhoz, most kérdezik végig a légitársaságokat, látta-e valaki a robbanást.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...