Vigyázzunk rájuk – Ma van a méhek világnapja!

Három évébe telt az Egyesült Nemzetek Szervezetének, hogy május 20-át a méhek világnapjává nyilvánítsák. Nem kell bizonygatni miért fontos, hogy a méhek kiemelt figyelmet kapjanak, hiszen nem csak a méz  előállításáért felelnek de a növények beporzásával az emberiséget tartják életben.

A dátum nem véletlen rábökés eredménye. 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője Anton Janša.

Nem egy SF könyv foglalkozik a méhek kipusztulásával érkező katasztrófákkal, mint például Johanna Sinisalo: Blood of Angels című könyve, ahol a méhek elképesztő gyorsasággal pusztulnak – akár csak napjainkban -. Vagy Maja Lunde: A méhek története, ami három ember tragédiáját helyezi középpontba a méhek fontosságával együtt.

Már ma is léteznek helyek, ahol gépekkel, egészen pontosan drónokkal porozzák be a növényeket, mert a méhállomány annyira megcsappant.

De ha épp időtök van, akkor érdemes megnézetek, Jurkovics Milán és Poroszka Magyar Zsolt dokumentumfilmje, A méhek nyomában.

 

források: Sokszínű vidék,wikipédia

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...