Helyszíni jelentés a XIX. Könyvfesztiválról

Tegnap délután záporos véget ért a XIX. Könyvfesztivál a Millenárison, de úgy érezzük, hogy mindenki, aki kijött, olyan élményekkel gazdagodott, amiket aligha fog könnyedén elfelejteni! Hiszen nem elég, hogy kijött három nagyon-nagyon izgalmas új kötetünk (ezeket Németh Attila irodalmi szerkesztőnk az ekultura.hu videójában be is mutatja, IDE KATTINTVA tekinthető meg), de még rengeteg programmal is vártuk standunknál az érdeklődőket. Rövid élménybeszámoló következik, képekkel dúsítva, április 19-22-ről.
 
 
Április 19., 14:00
Kipakoltunk. Csapatunk megszállta a bunkert, és megtöltöttük lőszerrel. Harcosaink elhelyezkedtek és várják az érkezőket.
A Galaktikus Irodalmi ToTó (GITT) hatalmas siker volt már az első nap: csak csütörtökön több tucat megfejtés érkezett (vasárnapig pedig több száz)! Mint ismeretes, a 80.000 Ft összértékű, díszdobozos kiadású Nobel-díjas Klasszikusok sorozatot sorsoljuk ki hamarosan a helyes kitöltők között.
A fesztivál slágere egyértelműen négy legújabb könyvünk volt, az Időhajók, az Okkultisták Klubja, a Bölcső, és közülük is kiemelkedett A Hétfő szombaton kezdődik.
Megúsztuk eső nélkül, így határozottan lelkesen vágtunk bele a második napba.
Április 20, Péntek
Pénteken a hűvös idő sem tarthatta otthon az olvasni vágókat, és bár másnap, szombaton is munkanap volt, rengeteg érdeklődő jött standunkhoz. A GITT továbbra is sláger maradt, valamint a másnapi szombat (vagy hétfő?…) jegyében A Hétfő Szombaton kezdődik is tetemes mennyiségben fogyott. Sokan dicsérték a borítóját is, amiről el kell mondani, hogy valóban határozottan kiválóan sikerült (virtuális vállveregetések).
Április 21, szombat, elkezdődött a hétfő
A kandúr nem működött reggel, szemben barátainkkal és szövetségeseinkkel, az 501-es Légióval (annak is a Magyar Helyőrségével), akik délelőtt 10:00 körül megjelentek a helyszínen, nagy tetszést aratva. A Légió nem tétlenkedett, maga Vader Nagyúr is azonnal beállt segédkezni a könyvek árusításában.
Ezt közvetlenül az előzte meg, hogy megpróbálta az árusítást alapból végző kollégánktól elkérni a stand tervrajzait. Mivel nem kapta meg a tervrajzokat, nos… a többit ki lehet találni.
Ezek után a derék sith lord kénytelen volt egy toborzóplakátot készíteni a helyszínen tartózkodó Galaktikás főerővel is: “A Birodalomnak és a Galaktikának rád van szüksége!”
Az ekultura.hu kiérkező csapata is elkapta Darth Vadert, hogy megörökítsék az (E)KULTikus találkozást.
És az is bizonyságot nyert, hogy nem csak Vader nagyúr tud igazán veszedelmesen és Erőt sugárzón mutatni ujjával. (Tán egy ifjú, midikloriántól zsibongó ifjúval van dolgunk?)
Természetesen a Nagyúr nem egyedül érkezett. Csapatában két rohamosztagos is jelen volt (akik lelkesen keresték a droidokat, valamint eljuttatták az emberekhez a GITT lapjait). Sőt, mindezt tovább fokozva kilátogatott hozzánk egy igazi Sith Lady (mert hogy ilyen is van ám!), maga Darth Talon, a ‘One Sith’ Rend egyik legfontosabb tagja.
Sőt, egyszerre a duplapengés fénykard nagymestere, Darth Maul is megérkezett, még tovább árnyalva a messzi-messzi Galaxisból érkezett sithek képét.
Vader Nagyúr úgy határozott, gondosan ellátja dezintegrált kollégánk korábbi feladatkörét, és alaposan megismerkedik a Galaktikás termékekkel, hogy jobban tudja az érdeklődők figyelmébe ajánlani. Elsőként a Napviharral ismerkedett meg.
Azután pedig felfedezte magának az Időhajókat, amelynek borítóján az övénél jóval kevésbé elegáns lélegeztetőkészülék látható egy kevésbé civilizált korból.
Az 501-es Légió látogatása m
osolyt csalt idősek és fiatalok (és a legfiatalabbak) arcára egyaránt (a legfiatalabbaktól még a rohamosztagosok és Darth Vader fiziológiájáról is megtudtunk sok érdekességet… 🙂 ), nagy öröm volt látogatásuk.
KÖRÖZZÜK azt az embert, aki készített fotót Darth Vader és a Kisvakond találkozásáról. (Igen, tudom, adjak abból a szerből, amitől ezt láttam, de nem, a találkozás valóban megtörtént a Millenárison!) Kérjük, hogy aki rendelkezik az ominózus, galaxisokat kúlsággal szilárdra fagyasztó eseményről készült képpel, bocsássa azt rendelkezésünkre aká a facebook oldalunkon, akár e-mailben az info @ galaktika.hu-n!
Április 22, vasárnap
A vasárnap ragogó szép idővel indult (kár, hogy beharangozták a kora délutánra az esőt, amiatt rengetegen otthon maradtak), ami szépen ki is tartott délután öt óráig.
Délelőtt a Puli Space Technologies csapatától érkeztek, bemutatták az űrkutyust (természetesen nem a végleges verziót, amelynek kialakítása nyilván egyrészt más lesz a holdbéli körülményekhez igazodva, másrészt, lehet, hogy nem kéne csak úgy kihurcolni a vakvilágba már az ára miatt sem…). Ők azután átmentek délután az állatkerti sátrunkhoz is, ahol összefutottak az 501-es Légióval, ami történelmi helyzetet teremtett: megtalálták a droidot, amit kerestek! (A baj csak az, hogy a droid egyedül volt, és a tervrajzok sem voltak elmentve a memóriájában. Affene, lehet, hogy mégsem ezt a droidot keresték…)
Természetesen nem csak a Légió csapott le a lehetőségre, hogy megnézzék a leendő magyar holdjáró makettjét, rengeteg érdeklődőt vonzott a csapat mindkét helyen. A magunk részéről mi a világ sok száz(ezer) pulijával együtt vonyítjuk, go, Puli, go!
Volt egy másik versenyünk is, Neil Gaiman legújabb könyvét lehetett nálunk megnyerni, amelyet Douglas Adams életéről és az általa teremtett Galaxisról írt. Címe Ne ess pánikba!, kérdésünk vele kapcsolatban pedig az volt: kinek ajánlotta Neil Gaiman a kötetet és miért? Kétféle választ fogadtunk el (tekintve hogy gyakorlatilag két ajánlás van egyben): egyrészt az univerzum összes értelmes élőlényének, másrészt pedig a húgának. Miért? Mert halálosan megfenyegette Neilt, hogy irgumburgum, most aztán már ajánljon neki valamit…
Ahogy illik, a két nyereménykötet nyerteseit egy sztárvendéggel húzattuk ki: Szélesi Sándor (Anthony Sheenard), szerzőnk s kollégánk volt olyan kedves és elvállalta ezt a nemes feladatot.
Mindkét nyertesünk (Krisztián és András) a helyszínen tartózkodott a beígért sorsolásra várakozva, így Sándor kapásból át is nyújtotta a nyereményeket.
Öt óra felé azonban sötét fellegek gyűltek a Könyvfesztivál egére (meglehet, kibillentettük az egyensúlyból az Erőt a rengeteg Sith-tel?…), és nem sokkal később rendesen el is eredt az eső. Mi kitartottunk azonban, nem kezdtünk pakolni – szerencsére, mert még hat óra után is akadtak érdeklődők, akik csatlakoztak hozzánk a standnál (sőt, még könyveket is vásároltak).
Utolsóként kezdtünk pakolni, és nagyjából 20:30-kor hagytuk el a terepet.
Ha három szóval kellene jellemezni, milyen is volt ez a Könyvfesztivál, azt mondanám: Puli, Légió, mosoly! Bár az biztos, hogy én személy szerint 48 órát végig tudnék aludni utána, de az biztos, így visszanézve nincs az a vihar, amiért kihagytam volna!
/a dezintegrált Zanphagras/

sf.blog.hu 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?