Hét kérdés, hét válasz: Jack McDevitt interjú

Hét kérdés, hét válasz Jack McDevittel: a kanadai sci-fi egyik legnagyobb figuráját kérdezgette a writingraw.com. McDevitt könyve, a Tűzmadár közelgő megjelenése kapcsán mi is lehozzuk a mini-interjút.

1. Kérem, mutassa be magát! Honnan ismerhetjük?

Jack McDevitt. SF-et írok. 2006-ban Nebula-díjat nyertem az Elveszett kolóniáért. A legújabb regényem, a Tűzmadár november elsején érkezik a boltokba. (Az interjú 2011-ben készült, nálunk, Magyarországon a Tűzmadár november 21-én, csütörtökön érkezik!)…

Jack McDevitt Budapesten dedikál

2. Vannak információi, amiket meg szeretne osztani a közelgő munkáival kapcsolatban?

Les Johnsonnal közösen szerkesztettük a Going Interstellart, egy tudományos spekulációkat és novellákat tartalmazó antológiát arról, hogy hogyan tudnánk (vagy hogyan nem tudnánk) elhagyni a Naprendszert. (…) Emellett ez évben együtt írtam Mike Resnickkel a Cassandra Projectet, amely a Watergate-ügy mögött rejlő igazságot fedi fel. És írtam még novellákat az Analog, a Lightspeed, és John Joseph Adams közelgő antológiája, az Armored számára.

3. Mit gondol az irodalom világának állapotáról?

Ha az SF világról beszélünk, jó kezekben vagyunk az olyan embereknek hála, mint Nancy Kress, Gregory Benford Rob(ert J.) Sawyer, Kevin Anderson, Gardner Dozois, Larry Niven, Mike Resnick és David Brin jóvoltából – meg egy csomó mindenki máséból, akik elegen vannak, hogy oldalakat töltsön meg a névsor. Ha pedig a technológiai átalakulásra vonatkozik a kérdés, élénken figyelem a kialakuló harcot az Amazon és egyes könyves hálózatok közt. Mint mindenkinek, nekem sincs ötletem, mi lesz a vége ennek, de abban biztos vagyok, hogy maga az írás még nagyon hosszú ideig létezni fog.

4. Ki/kik a kedvenc írói és miért?

Charles Dickens, Mark Twain, James Thurber, H. L. Mencken. A legjobb író, akitől tanulni lehet, Hemingway. A legszórakoztatóbb SF írók: Bradbury, Clarke, Heinlein. (Gyanítom, az ember azokat élvezi a legjobban, amelyekkel felnőtt.) De a jelenlegi generáció is igen jól működik.

5. Írt olyan könyvet, amit szeretett, de soha nem tudta kiadatni?

Nem. Minden könyvemet kiadták. És szerencsére az elsőt leszámítva mind kapható továbbra is. A számláló már 18-on áll. Ráadásul van négy novelláskötetem.

6. Van valami, amit szeretne elmondani olvasóinak?

Határozottan sikeres karriernek örvendek. Ez szerintem annak köszönhető, hogy olyan SF-et írok, amit mindig is szerettem én magam olvasni. Hagyjuk meg a technológiai részleteket a minimumon. Teremtsünk hihető karaktereket. Adjunk hozzá feszültséget, és egy ketyegő órát. Maradjunk hősöktől és gazfickóktól távol. Úgy tűnik, ezeket a jellegzetességeket kedvelik az olvasóim. Ezért úgy érzem, szerencsés vagyok, hogy ízlésünk hasonló. Hálás vagyok ezért.

7. Hogy érez a WritingRaw.com-mal és a hasonló írástechnikai oldalakkal kapcsolatban, melyek igyekeznek segíteni az új szerzőknek?

Azok, kik professzionális írók akarnak lenn, kell, hogy tudjanak kommunikálni, beszélgetni egymással, megoszthassák egymással ötleteiket. Azért is, hogy rájöjjenek: nincsenek egyedül. Amit tenni próbálnak, az nem könnyű. Az ilyen oldalak óriási segítség!

Bónusz kérdés: Adjon nekünk kötelező olvasmányokat!

Hadd fogalmazzam ezt át: Melyik könyv gyújtaná szenvedélyes lángra azokat az olvasás iránt, akik az írott betűért korábban nem igazán lelkesedtek? Évekkel ezelőtt középiskolai irodalomtanár voltam. Elég hamar rájöttem, hogy a tantervben található klasszikus szerzők más kultúrközegben és más szinten működtek, mint az én tizenegyedikes és tizenkettedikes diákjaim. Úgy éreztem, a munkám az, hogy megmutassam a diákjaimnak, mennyi elsöprő öröm is van az olvasásban. Ha erre képes vagyok, ők előbb-utóbb maguktól felfedezik Dickenst, Lambet és a többieket is. Úgyhogy kipróbáltam pár könyvet. Az, amelyik működött náluk – és minden képzeletet meghaladó erővel! – az Ray Bradbury Marsbéli krónikák című kötete volt.

Forrás: writingraw.com

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?