A delfinek hatodik érzéke

Egy új kutatás azt feltételezi, hogy lenyűgöző képességeik mellett a delfinek képesek érzékelni a mágneses teret.Az állatoknál nem ritka, hogy mágneses érzékelésüket használják, amivel a Föld mágneses terében tudnak tájékozódni. Számos különböző állatfaj rendelkezik ezzel a érzékeléssel, melyet „magnetorecepciónak ” neveznek, ilyenek a teknősök, a galambok, a rágcsálók, a rovarok, a denevérek és az őzek (melyek viszonylag közel állnak a delfinekhez), mondja Dorothee Kremers, a Rennes-i Egyetem, az állatok viselkedésével foglalkozó tudósa. Kremers egyik szerzője annak a közzétett tanulmánynak, melyben bemutatták, hogy a cetfélék miként viselkednek egy mágneses és egy nem mágneses objektum közelében. A kutatók a palackorrú delfineket vizsgálták, hogy milyen viselkedésbeli különbségeket mutatnak, miközben egy mágneses és egy nem mágneses tárgy mellett úsznak el.

„Az óceán mélyén a mágneses mező jó navigálási eszközt jelent” – mondta Kremers a LiveScience-nek. „Úgy tűnik, hogy a delfineknek is van ilyen mágneses érzéke.”

Kremers és kollégái hat palackorrú delfin mágneses érzékét tesztelték, a franciaországi Planète Sauvage delfináriumban. A kutatók egy mágneses és egy nem mágneses neodímium blokkot tettek két teljesen egyforma alakú és sűrűségű hordóba, melyeket a delfinek közé eresztettek. Ezután kamerával rögzítették a delfinek hordók körüli viselkedését.

Kremers és kollégái azt figyelték meg, hogy amikor az állatok a mágnesessé tett blokkok mellett úsztak el, azt sokkal gyorsabban tették, mint amikor a másik, nem mágnesesek mellett tették ugyanezt. A delfinek ekhólokátorukkal, hanghullámokkal nem tudták megkülönböztetni a hordókat.

Már néhány ezer magnetit-tartalmú sejt képes hatékonyan érzékelni a térerő 0.1%-s mágneses változását. A bálnák, madarak, teknősök, halak agyában ennél sokkalta több, több millió ilyen sejt található.

Ha a delfinek érzékelni tudják a mágneses mezőket, még nem világos, hogy mikén teszik, mondja Kremers. A tudósok úgy gondolják, hogy sejtjeik „ferromágneses” anyagot (például magnetitet) tartalmaznak, melyek reakcióba lépnek a Föld mágneses mezejével és jelzéseket küldenek az idegrendszernek. A kutatók megjegyezték, hogy ugyan találtak magnetitet a delfinek agymembránjaiban, de még nincs bizonyítékuk arra, hogy ez szolgálja a tájékozódást – ehhez még több kutatásra lesz szükség.

Hogy az ember képes e érzékelni a mágneses tér változását, az nem bizonyított, de az biztos, hogy az emberek orrában található mágneses csont. Robin Baker a ’70-es években fejre szerelt mágneses szerkezetekkel ugyan megzavarta a tesztalanyok irányérzékét, de ezt más tudósok nem találták bizonyító erejűnek.

Forrás: NBC Science, binet-biotar.vein.hu

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?