A denevérek szuperimmunitása

Egy nemzetközi szakértőcsoport kutatja az okát, hogy a denevérek miként tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírusokat. Genetikai vizsgálatok segítségével tanulmányozzák az ellenálló képességüket.

Hat denevérfaj, köztük a nagy patkósdenevér, a nílusi repülőkutya és a közönséges denevér genettikai felépítését határozták meg. A kutatók összevetették a denevérek genetikai mintázatát 42 másik emlősével, hogy meghatározzák, hol is helyezkednek el a denevérek az evolúciós láncban.

Virokalipszis

A University College Dublin professzora, Emma Teeling szerint a denevérek egyedi immunrendszerek révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírusokat. A repülő emlősök immunválaszának megértése és lemásolása segítheti a különböző vírusok, köztük a SARS-CoV-2 elleni harcot és a hatékony kezelések kidolgozását.

A koronavírusok, köztük a MERS, a SARS és a SARS-CoV-2 eredeti hordozóinak a denevéreket tartják. Ám míg ezek a kórokozók a denevérekre nézve ártalmatlanoknak tűnnek, addig az embereknél súlyos és gyakran halálos kimenetelű betegségeket okoznak.

A denevérek genomjának tanulmányozása segíthet azonosítani azokat a genetikai megoldásokat, amelyeket hasznosítani lehet majd az emberi öregedés és betegségek elleni harcban. Ezek a változások közrejátszhatnak a denevérek lenyűgöző immunitásában és a koronavírusokkal szembeni ellenállóképességükben.

Új-Hunnia 2039 – Ősök útján

A vírusos fertőzések nagy részénél nem maga a vírus jelenléte vezet halálhoz, hanem a szervezet immunrendszere által adott akut gyulladásos válasz. A denevérek azonban képesek ezt kontrollálni: noha megfertőződnek, de nem mutatják a betegség látható jeleit.

Facebook hozzászólások

You may also like...