Zsugori NASA – holdpor csupán egy dollárért

A NASA programjai esetén hozzászokhattunk a százmilliós, milliárdos költségvetési tételekhez. Ezek után igencsak meglepő egy egydolláros ajánlat. Az amerikai űrkutatási hivatal ennyit fizet egy coloradói cégnek, hogy az egy kis adag kőzetmintát gyűjtsön be neki a Hold felszínéről.

A NASA négy vállalattal kötött külön-külön szerződést kötött 25 001 dollár összértékben. A feladatuk holdi regolit, vagyis holdi talaj begyűjtésére.

2001. Űrodisszeia

A másik három győztes cég a kaliforniai Masten Space Systems, a tokiói székhelyű ispace és annak európai leányvállalata. A NASA minden vállalatnak külön-külön fog fizetni a begyűjtött mintákért, amelyek súlya 50 gramm és 500 gramm között fog mozogni. A cégek begyűjtik a mintákat, majd ezt felvételekkel és egyéb adatokkal bizonyítják.

A begyűjtött mintákat az Artemis holdprogramban fogják használni, amelynek célja, hogy az Egyesült Államok 2024-ig újra embert juttasson a Holdra.

A mostani kezdeményezés egy újfajta üzleti modell a Földön túli erőforrások kinyerésére, értékesítésére és használatára.

A “fizetség” összege azért ilyen alacsony, mert a NASA csupán a regolit begyűjtéséért fizet, a cégek fejlesztéseiért vagy a szállítási költségekért nem. A pénz azonban nem is motiváció most a cégek számára, ugyanis a missziók tudományos szempontból várhatóan rengeteg előnnyel járnak majd, például lehetőséget adnak a vállalatoknak, hogy gyakorolják a begyűjtést a Hold felszínén.

Iron Sky – Támad a Hold

A robotikával foglalkozó Lunar Outpost a Hold Déli-sarkáról gyűjt be kőzetet. A cég vezérigazgatója, Justin Cyrus szerint a missziót 2023-ra tervezik, de számos céggel együttműködnek – köztük a Jeff Bezoshoz köthető Blue Originnel – a Holdra jutásban, ezért az indulás dátuma akár előbb is lehetséges.

A japán ispace 2022-re tervezi a misszióját, amelyért 5 ezer dollárt fog kapni a NASA-tól.

Facebook hozzászólások

You may also like...