Sikeres Dragon-2 start

Újabb űrhajózási történelmi pillanaton vagyunk túl. Ma reggel, magyar idő szerint 08:49-kor a Florida Kennendy űrközpontból elstartol a SpaceX cég Falcon-9 rakétája orrán a Dragon-2 űrhajóval. A Demo-1 küldetés keretében először tesztelik a személyszállításra alkalmas Crew Dragon űrhajót. 2011. július 21-e óta ez volt az első Amerikából induló űrhajó, amely alkalmas a személyszállításra. Nyolcadik éve ugyanis az amerikai és egyéb űrkutató nemzetek űrhajósai kizárólag az orosz Szojuz űrhajókkal jutottak fel a Nemzetközi Űrállomásra.

A start tökéletesen sikerült, az első fokozat problémamentesen leszállt a tengeren úszó leszálló platformra, és tízperces repülés után az űrhajó menetrend szerint pályára állt. A NASA élőben közvetítette az eseményt. A NASA hivatalos applikációja segítségével, akár egy mobiltelefonon is élőben lehetett követni az eseményeket.

A Crew Dragon első testútján még űrhajóst nem szállított, csupán 180 kilogrammnyi felszerelés és egy tesztbábu volt a fedélzetén. Az eddigi indításokkal ellentétben most sötétben indult a Falcon-9 rakéta, ugyanis ebben a korai időpontban fordul a Föld és a kilövőhely a Nemzetközi Űrállomás pályája alá. a

A startot a Space X központjából Elon Musk, a SpaceX társaság vezetője, valamint Doug Hurley és Bob Behnken is végignézte. A két űrhajós lesz a következő, Demo-2 nevű próbarepülés személyzete- A kísérletet a tervek szerint júliusban hajtják végre.

A start és előkészületei képekben elmesélve:

Facebook hozzászólások

You may also like...