A galaxis belsejében

Különleges videót adott ki a NASA, egy utazásra hívnak minket a Galaxis közepébe. Nem csak simán elmerülhetünk ebben a rejtélyes zónában, hanem egyenesen úgy nézhetünk körbe, mintha a középpontban lévő szupermasszív fekete lyuk helyében lennénk.

A videóban megnézhetjük a fekete lyuk körül örvénylő gázfelhőket, amelyek akár a több millió fokot is elérhetik. Láthatjuk a fekete lyuk körüli pályára kényszerített csillagokat. Feltűnnek a gravitációnak engedelmeskedő anyagáramlások, és a gázcsóvák ütközésekor keletkező röntgen felvillanások. Az ultranagy felbontású videó 360 fokban megtekinthető és egérrel irányítható.

Bár a kozmikus porfelhők eltakarják előlünk a tejútrendszer közepét, infravörös és röntgen tartományban átláthatunk az akadályokon. A video a Chandra röntgenteleszkóp adatai alapján készült, A NASA kaliforniai AMES kutatóközpontjában. A munkához egy szuperszámítógépet vettek igénybe.

A „Sagittarius A” a Tejútrendszer magjában található nagyon nagy tömegű fekete lyuk. Két csoport, egy Németországban és egy az USA-ban Kepler törvényeit használva a körülötte keringő csillagok pályájából kiszámította a tömegét. A német csapat 4,31 millió naptömeget kapott eredményül, míg az amerikaiak becslése 4,1 millió naptömeget jósolt.

A Chandra űrtávcső egy röntgencsillagászati műhold, az amerikai Nagy obszervatóriumok sorozat harmadik tagja. Nevét a csillagász Subrahmanyan Chandrasekhar-ról kapta. 1999. július 23-án a Columbia űrrepülőgéppel bocsátották fel az STS–93 küldetés során. Ez volt a legnagyobb műhold, amelyet űrrepülőgéppel indítottak, Napelemekkel együtt 19,5 méter hosszú.

Facebook hozzászólások

You may also like...