A 7 legjobb kikacsintás a Zsivány Egyesből

A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény között játszódó Zsivány Egyes kitűnően köti össze az új trilógiát az eredetivel, ahogy az itt olvasható spoilermentes kritika is leírta, kőkemény háborús filmet kaptunk a Disney-től, mely történetesen a Star Wars világában játszódik. És egyébként tényleg a háttérbe szorítja kissé a jediket és azt a tipikus mesékre jellemző optimizmust az új felvonás. Ennek ellenére nem maradhatott ki a Zsivány Egyes történetéből se a többi részre való kikacsintás, melyek közül most kikanalazzuk a 7 legérdekesebbet. Nyilvánvalóan csak azok olvassanak tovább, akik látták már az új Star Wars filmet.

star-wars-easter2

1. A kék tej

A film elején láthatjuk, ahogy a fiatal Jyn Erso bemenekül a házukba a gonosz Krennic igazgató elől, aki a kislány apját akarja betoborozni a Halálcsillag felépítéséhez. A gyerek egy ismerős ital mellett szalad el ebben a jelenetben, a szemfülesek ugyanis észrevehetik a kék tejet a konyhában. Ezt itta Luke Skywalker is az Egy új reményben, szóval nagyon úgy tűnik, hogy a Star Wars farmjain nagyon népszerű a bantha teje.

star-wars-easter3

2. A HAVw A6 Jaggernaut feltűnése

A már felnőtt Jyn a birodalmiak fogságában senyved, amikor a lázadók felszabadítják. Mégpedig egy HaVw A6-os Jaggernautot szednek le eközben. Ezt a kőkemény, páncélozott járművet a közönség A Sith-ek bosszújában láthatta először, ahol a klónok szállítására használta a Köztársaság. Immár nem a harcmezőkön használják őket, de a Zsivány Egyes történetébe is sikerült a harckocsit becsempészni.

star-wars-easter4

3. A kyber kristályok

A Zsivány Egyes igaz, hogy háttérbe szorítja a jediket, mégis erősen jelen vannak az események során. A Jedha, ahova hőseink ellátogatnak szent föld a jediknek, ráadásul kyber kristályokban gazdag. Ez lóg Jyn Erso nyakában is, illetve a birodalmiak számára is fontos. Hiszen a Halálcsillag működtetéséhez  szükséges. A kyber kristályok a jedik fénykardjához is elengedhetetlen egyébként.

star-wars-easter5

4. Twi’lek táncosok és Saw Gerrera

Amikor Jynéket elfogják Saw Gerrera emberei, láthatjuk a gerillák főhadiszállását és azt is, hogy mivel ütik el az időt, amikor nem birodalmiakon ütnek rajta. Twi’lek táncosnőket néznek hologramon, ami azért érdekes, mert Jabba is rajongott értük a Jedi visszatérben. Saw Gerrera egyébként a The Clone Wars című mesében is feltűnt már, illetve a Rebelsben is emlegették. Nagy harcosnak számít a Star Wars világában, aki egy időben még Ahsoka Tanóval és Anakin Skywalkerrel is harcolt együtt. Ironikus, hogy a végére belőle is egy olyan jórészt gép, valamennyire ember lény lett, mint Darth Vaderből. Pedig ő a jó oldalon állt. (Még a lélegeztetője is hasonlított.)

star-wars-easter6

5. Darth Vader kastélya a Mustafaron

A sith nagyúr, Darth Vader titkos szentélye, a Bast Castle a Rebelsben is feltűnt, de a Zsivány Egyes során is szerepet kap. Hiszen Krennic ide látogat el, hogy a sötét jedinek dicsekedjen munkájáról a Halálcsillagon. Itt aztán a sith jól meg is fojtogatja. Ez is értelmezhető kikacsintásként, hiszen Darth Vader imádta ezt a trükköt alkalmazni a korábbi filmekben, ha valaki idegesítette a fecsegésével.

star-wars-easter7

6. Bázis a Yavinon

Az Egy új remény egyik legfontosabb helyszíne volt a Yavin, ami a Zsivány Egyes sztorijában is visszaköszön. Itt láthatjuk Mon Mothmát és Bail Orgánát is, akik közül előbbi a Jedi visszatérben tűnt fel (persze más játszotta), utóbbi pedig A Sith-ek bosszújában. Ők ketten beszélgetnek egy közös ismerősről, egy szövetségesről a Tatooine-on. Így egy pillanatra, de a képbe kerül az öreg jedi, Obi Wan Kenobi is. De ugyanitt láthatjuk egy rövidke snitt erejéig a zsörtölődő C-3PO és a pittyegő-berregő R2-D2 párosát is. Ők ketten egyébként az összes eddigi Star Wars filmben feltűntek. A Yavini bázis egyébként egy az egyben olyan, mint az Egy új reményben, tele pilótákkal és felkelőkkel.

star-wars-easter8

7. Leia Organa

Amellett, hogy a Zsivány Egyes teli lett szórva kikacsintásokkal, például feltűnt benne a Vörös osztag is, akiknek a tagja volt Luke Skywalker is – és leszedték később a Halálcsillagot -, vagy az a zöld lény, akit Han Solo abban a nagyon híres jelenetben lelőtt a kantínában, fontos szerepet kaptak a CGI-hajtotta karakterek is. A végén az egyik legnagyobb meglepetés, hogy azt is mutatják, hogy a Halálcsillag tervei eljutnak Leia Organához. Bár nagyon látszik azon a jeleneten, hogy számítógéppel lett megcsinálva Carrie Fisher. De ez egyébként Tarkinon is látszott. Őt lehetséges, hogy kissé kevesebbet kellett volna mutogatni.

Összességében azért a Zsivány Egyes nem felejtette el a jediket, a vak harcos, akit Donnie Yen alakított például minden kétséget kizárható, hogy érzékeny volt az Erőre. Na meg az egyik legdurvább jelenet is Darth Vaderhez kapcsolódik, aki a végén csak felpattintotta a fénykardját és lerendezett pár lázadót. Ha már kapunk például Han Solo előzményfilmet, akkor nem lenne rossz ötlet, ha a sötét nagyúr is kapna egy saját sztorit. Még sötétebbet, még durvábbat, ahol az egykori Anakin Skywalker kiélheti magát.

(A cikkhez inspirációt a The Verge hasonló jellegű írása nyújtott.)

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?