A hobbit sötét kistestvére: beszélgetés Kynan Griffinnel, a The Shadow Cabal író-producerével

Manapság, amikor a technika széles körben elterjedt, mindenki képes filmeket készíteni. Ebben sokan Hollywood és a nagy stúdiók bukását látják. Mi még nem, de tény, hogy megnyílt az út számos tehetséges filmes előtt, hogy elkészítsék eddig pénz és technika hiányában pihenö alkotásaikat. És ehhez olyan segítséget kapnak, amire talán nem is számítottak elsöre – a közösség hatalmas dolog!

Egyre-másra futnak be sikeres kampányok a közösségi finanszírozással foglalkozó oldalakon. Egy ilyen sikeres kampány győztese volt az Arrowstorm Entertainment is, akik a The Shadow Cabal című filmjük egyes költségeihez kérték a közösség segítségét. Nem is annyira a pénz miatt – a film kis híján teljesen készen volt, amikor a kampányt indították!

A csapat viszont úgy vélte, a közösségi finanszírozással kiütheti a nagy stúdiókat a nyeregből (akik a film után a nyereség java részét elteszik, vagy bele se kezdenek egy film forgalmazásába, ha nem éreznek benne potenciális blockbustert), és alternatív úton adják át a közönségnek a filmet: nem mozikban fogják vetíteni első körben a filmet, hanem a közösség azon tagjai, akik támogatják már a készülés folyamán, afféle előrendelésként megkapják!

Így nem egy nagy stúdió művészethez nem értő pénzügyi szakembereinek kell megfelelni, hanem a rajongóknak, akik aktív beleszólást kapnak a film készítése folyamán a felmerülő dolgokba, akár még a történetbe is! Erről a módszerről és magáról a The Shadow Cabalról beszélgettünk a film író-producerével, Kynan Griffinnel és társírójával, Jason Fallerrel.

Galaktika: Hogy jött az ötlet a The Shadow Cabalhoz? Van mögötte valami sztori?The Shadow Cabal Team: Eredetileg úgy képzeltük el, mint egy fantasyt, amely a Western műfaj hagyományait használná egy fantasy környezetben. A kettősség is a Westernből érkezett, ahogy az alkalmazott kamera-stílus is.

G: Elmondanának pár dolgot a The Shadow Cabal univerzumáról? Milyen a világa?

TSCT: Egy kemény fantasy világ, melyben elfek, orkok, törpök, óriások, sárkányok élnek – mind ismerjük ezt a típust. Ez a fajta fantasy világ a játékok világa (World of Warcraft, SAGA), vagy a Dungeons and Dragons (és persze A Gyűrűk Ura) világa, nem a középkori jellegű. Így van mágiánk és gépezeteink, fantasy lények és többféle humanoid létformánk.

G: Miről szól a film? Nyújtanának nekünk egy kis betekintést a történet részleteibe?

TSCT: A film alapvetően egy kiábrándult harcosról szól, Keltusról, aki a totalitárius Rend  szolgálatában áll. A hite azonban erejét veszti, amikor találkozik egy ifjú elf lánnyal, Nemyttel, akin sötét átok ül, és akit a végsőkig ki kell használnia, hogy célját elérje. Meglepő módon a film legnemesebb karaktere egy ork harcos, Kullimon, aki képes a két bajban levő szereplőt önmagával együtt egy trióvá formálni, hogy megakadályozzák a Halálisten megtestesülését. Érdekes adalék, hogy Nemyt vérbosszút esküdött az összes ork ellen, mivel családját miattuk vesztette el. Ez elég érdekes viszonyba sodorja őt Kullimonnal…

G: Ez a Nemyt egyáltalán nem úgy hangzik, mint az unalomig ismert nemeslelkű klisé-elf. Tudnának róla beszélni? Mi az ő háttere?

TSCT: Abszolút így van, messze nem tipikus elf. Nemyt lelke nagyon sötét. A családját egy ork horda lemészárolta gyermekkorában, azóta pedig levadászott és legyilkolt annyi orkot, amennyit csak bírt. De önző és bosszúálló egyénisége ellenére valahol mélyen jótermészetű és semmi félelmet nem ismer – érdekes a kontraszt Kullimon megfontolt bölcsességével és Keltus vallásos meggyőződésével. Emellett elnyomja őt az átok is, amely lassan az Árnyék, az élőholtak ügynökévé változtatja át.

G: Keltus az uralkodó Rend tagja. Miféle szervezet ez?

TSCT: A Rend egy erős szövetség, melybe az elfek, emberek, törpék és óriások tartoznak. A szövetség viszont laza, és legnagyobb részt az emberek vezetik, akik egy Ari-Alia nevű féltékeny, intoleráns istennőt tisztelnek. A Rend alapvetően az orkok és a sötét elfek ellensége, és a Prófétanőn keresztül az egész világot irányítani akarja. Az ereje teljében levő Római Birodalomra kell gondolni – nem gonoszak, de kegyetlenek és tökéletes uralomra törnek. A Rendet pedig folytonosan fenyegeti az Ősi Istenek visszatérése – különösen a Tarsa nevűé, akivel később találkozunk is a filmben.

G: Milyen fajta orkokat látunk majd a The Shadow Cabalban?

TSCT: Miért, van több fajta is? Az orkok nagyon szeretik a háborút, a harcot, de amíg Kullimon például egy nemes viselkedésű klánfőnök, addig Mulgrut, a fő ellensége egy kegyetlenkedő, gyáva ork. Az orkok nem feltétlenül gonoszak a mi világunkban, de a horda, akiket látni fogunk, az idő nagy részében rohadt egy banda lesz!

G: És ez a titokzatos Shadow Cabal? Ők kik?

TSCT: A Shadow Cabal egy olyan testvériség, akiknek célja a Halálisten, Goth Azul szabadon bocsátása. Céljuk az élőhalottak korát elhozni. Az Árnyék Jele az a bizonyos átok, ami Nemytet sújtja, egy olyan átok, ami azokat a lelkeket falhatja fel, amelyeket már beszennyezett a gyilkosság, hatása pedig az, hogy lassan élőholttá alakítja a megátkozottat – ami Nemyt fő aggodalma a filmben.

G: 2012 elég erős év volt fantasy filmek tekintetében, hiszen az új Tolkien-film, A hobbit is megjelent. Mi a fő különbség a többi fantasy film és a The Shadow Cabal közt?

TSCT: A The Shadow Cabal abban különbözik, hogy valami olyasmi, amit “low fantasynak” nevezünk. Nem királyok, hatalmas hősök és hercegnők a téma, nem az ő ügyeik. Antihősökről és ismeretlen hősökről szól, akiknek nagyon összetett motivációi vannak. Ez a fajta fantasy mocskosabb, kevésbé fekete-fehér. A The Shadow Cabal az az irány, amit szeretném, ha a fantasy venne az elkövetkezendő években. A The Shadow Cabal A hobbithoz képest olyasmi, mint az Alien a Star Warshoz képest: ő a kisebb, sötétebb testvér.

G: Indítottak egy közösségi finanszírozási kampányt egy internetes oldalon a film egyes költségeinek fedezésére, ami igen sikeres volt. Mi a tapasztalatuk, véleményük erről a kickstarter-rendszerről?

TSCT: Nagyszerű dolog ez, segít az üzleti oldalban is, de még inkább arra jó, hogy segít nekünk kapcsolatban maradni a rajongókkal, így azon az úton tartani minket, hogy olyan filmeket készítsünk el, amilyet a közönségünk akar, ne valami mást. Szeretnénk ezt az oldalunkat erősíteni a jövőben is.

G: Egy fantasy filmet készíteni nagy kihívás. Mit jelent egy ilyen nagyszabású fantasy filmet készíteni, mint a The Shadow Cabal? Mik a fő kihívások, mi a szépsége?

TSCT: Ez az, amit mindig is akartunk csinálni. A legnagyobb kihívás persze az, hogy azt megcsináljuk, amit A Gyűrűk ura vagy A hobbit, csak sokkal kevesebb pénzzel. Az írás is egy nagy dolog, fő célunk, hogy a történetben valami nagyot alkossunk.

G: Köszönjük a beszélgetést!

TSCT: Mi köszönjük.

Magáról a közösségi finanszírozásról és a The Shadow Cabalról is bővebben olvashatsz a Galaktika magazin jubileumi 100. számában, a februári 275-ös Galaktikában!
A képek forrása a film kickstarter oldala és a hivatalos oldala.
Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

3 hozzászólás

  1. solymosgyu szerint:

    ez sorozat. nem film. De nagyon várom a tv-re.

Vélemény, hozzászólás?