A jóslat beteljesült

Bekövetkezett, amit évekkel ezelőtt megjósoltam: az amerikai Holdprogram zátonyra futott. Az űrvilág.hu gyorsjelentése szerint ma hivatalosan is bejelentették, hogy a Fehér Háznak a NASA számára kidolgozott 2011-es költségvetési javaslata nem tartalmazza a Holdra való visszatérés programjának folytatását.

Az űrhivatalnak szánt pénz összességében nem csökken, sőt valamivel még növekszik is. A rendelkezésre álló forrásokat ugyanakkor más célokra – például a Nemzetközi Űrállomásnak a korábban tervezett 2016-nál tovább tartó üzemeltetésére, az azt kiszolgáló magán-űrhajófejlesztésekre, új űrtechnológiák kidolgozására, klímakutatásra – csoportosítják át.

A döntés érthető. Válság van, nincs pénz. De az egész program kormányzati részről komolytalan volt. Csak azért lett bejelentve, hogy Bush elnök népszerűségét próbálják növelni a választások előtt, egy új Kennedyként elvinni az amerikaiakat a Holdra. Csak pénzt nem adott hozzá. Pontosabban olyan keveset, ami inkább nevetséges volt.

És mint várható az űrkutatás elmúlt tíz éve alapján, csaknem biztos, hogy Kína lesz a következő ország, amely embert küld a Holdra. Az USA már presztízsből, nemzeti büszkeségből sem próbál lépést tartani.

K.T.M.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?