A Kindle kikacsint

A Kindle e-könyv olvasó megszületése mögött is egy SF regény áll – nem is akármelyik.

Hogyha van a birtokodban egy Kindle, akkor könnyen előfordulhat, hogy jártál már az Amazon “Manage You Kindle” oldalán. De vajon jól megnézted az URL címet?

Persze, ki foglalkozik ilyenekkel, http kettőspont per per xy… De van ott valami egészen szokatlan is: “fiona”. Talán egy mozaikszó? Nem, ez nem egy informatikai kifejezés rövidítése. Ez nem is “ez”, ez egy ő, vagyis Fiona.

“Fiona Hackworth nem sokkal ezelőtt még apja és anyja között ballagott a Királyi Ökológiai Intézetben. A szülők abban reménykedtek, hogy ha így közrefogják, talán nem lesz csupa sár és növényi hulladék a szoknyája. Stratégiájuk nem járt teljes sikerrel, de John és Gwendolyn fehér kesztyűjükkel lesöpörték a mocsok legnagyobb részét.”

Egy karakter a Gyémántkorban, Neal Stephenson sci-fi regényében, amely eredetileg 1992-ben jelent meg, Magyarországon pedig 2011-ben, a Metropolis Media kiadásában.

A regény a nem túl távoli jövőben játszódik, és a történet középpontjában egyfajta szuperkönyv ellopása áll. Egy interaktív, hálózatba kapcsolt szuperkönyv, amely leköti a figyelmet; amelynek a szemünk előtt változnak az oldalai; amely nagyjából mindent tud a világon. (Igen, mindezt 1992-ben.)

Ez az elgondolás nagyon nagy szerepet játszott abban, hogy az Amazon megalkossa az első e-könyv olvasóját. A mérnökök úgy tekintettek a Gyémántkorban szereplő könyvre mint egy sablonra. Így lett kódnév a Fiona, és ezért szerepel a mai napig ebben az egy URL címben.

Neal Stephenson az Amazon egyik épülete előtt.

 Egy kacsintás azoknak, akik értik.

Forrás: medium.com

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. benyo47 szerint:

    Mondjuk amúgy időrendben… A. C. Clarke geostacionárius műholdja se` rossz… 🙂

Vélemény, hozzászólás?