A klímaváltozás a bőrünkre megy

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentése szerint a klímaváltozás nem csak a környezetünkre, hanem az egészségünkre is jelentős hatással lesz. Egyre több ember lesz kitéve a hőstressznek, egyre több ember szenved majd a szélsőséges időjárás hatásaitól és a szúnyogok által terjesztett betegségektől.
A tanulmány megállapítása szerint a légszennyezettségnek és a klímaváltozásnak ugyanaz a forrása. A WHO becslései szerint több mint hétmillió ember hal meg évente a beltéri és kültéri légszennyezettség miatt.

Az egészségünk is megsínyli az éghajlatváltozást, mert a tüdőnk, az agyunk, a szív- és érrendszerünk megszenvedi a klímaváltozás kiváltó okait, amelyek átfedésben vannak a légszennyezettség okaival. Ugyanakkor az éghajlatváltozás elleni fellépésre fordított büdzsé mégis kevesebb, mint 1 százaléka kerül az egészségügyi szektorhoz.

A Madridban megrendezett kéthetes klímakonferencia alkalmából közzétett jelentés szerint túl keveset teszünk a klímaváltozás ellen. Csupán a légszennyezettség csökkentésével évente egymillió életet lehetne megmenteni.

A klímaváltozás lehet a 21. század legnagyobb egészségügyi fenyegetése. Az üvegházhatású gázok kibocsátása tavaly rekordszintet ért el, aminek nyomán a klímaszakértők arra figyelmeztetnek, hogy a globális átlaghőmérséklet jelentősen növekedhet az évszázad folyamán, “széles körű és pusztító” következményeket maga után vonva.

Hacsak nem csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, akkor továbbra is aláaknázzuk az élelmiszer- és ivóvíz-ellátásunkat, rontjuk a levegő minőségét, egyszóval minden olyan tényezőt, amelyre szükségünk van a népességünk jó egészségének fenntartásához.

Facebook hozzászólások

You may also like...