A leghíresebb névtelen SF szereplő: a vörös ruhás nő

Íme egy példázat arról, hogy valaki akár egy 8 másodperces, szöveg nélküli snittől is világhírűvé válhat. Vagy mégsem?

1999 kultfilmje, a Mátrix számos emlékezetes jelenettel ajándékozott meg minket. Ezek közül az egyik Neo találkozása a vörös ruhás nővel.

Miközben Morpheus egy kiképző programban sétálva a Mátrix működéséről magyaráz a zöldfülű megváltónak, Neo figyelmét egy szőke bombázó tereli el, aki vörös ruhájával – no meg egyéb adottságaival – azonnal kitűnik a szürke tömegből. Ám a nő váratlanul Smith ügynökké változik, ezzel demonstrálva, hogy a Mátrixban bármi megtörténhet. (Érdekes háttérinfó, hogy a jelenet felvételénél számos egypetéjű ikerpárt alkalmaztak, hogy fokozzák a nézőben a programozott virtuális valóság érzését.)

Később a valóságban Mouse eldicsekszik vele, hogy a vörös ruhás nő az ő alkotása. Ezt követően pedig láthatunk nála egy dedikált posztert, amin a nő szerepel.

Ennyi elég volt ahhoz, hogy a hölgy bevésődjön több millió (hímnemű) sci-fi rajongó fejébe, és ezzel bevonuljon a mozitörténelembe.

A névtelen karaktert alakító modellt és színésznőt Fiona Johnsonnak hívják. A Mátrixot megelőzően csupán 3 noname tévésorozatban játszott, mindegyik alkalommal csak egy-egy részben. Egyszer egy Michelle, egyszer egy Melanie című mellékszereplőt formált meg, harmadszorra pedig mezei egyszerűséggel “Girl 2” néven jelent meg a stáblistán.

Azt gondolhatnánk, hogy a Mátrix nyilván meghozta az áttörést. Nos… Annyiban igen, hogy azután sikerült egyetlen noname sorozat három részében játszania “additional team member” (további csapattag) néven. Hmmm….

Sebaj, hamarosan elérkezett a lehetőség a nagy visszatérésre. Igen, Fiona szerepelt a Star Wars II. epizódjában, A klónok támadásában. Mint… a stáblistában fel nem tüntetett mellékszereplő.

Ő az egyik – emberi – vendég, név szerint Hayde Gofai abban az Outlander Clubban a Coruscanton, ahová Anakin és Kenobi betérnek, amikor Amidala merénylőjét, az alakváltó Zam Wesselt követik. Hayde az a szőke nő, aki kicsit előrehajolva jól megnézi magának Anakint és rámosolyog, amikor a padawan elsétál mellette.

És ezzel (eddig) vége is a filmszerepeknek. Úgy tűnik, a vörös ruhás nőnek végül mégis sikerült besimulnia a szürke emberek közé.

De legalább elmondhatja magáról, hogy a fénykorában két kiválasztottal is flörtölt…

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?