A legközelebbi fekete lyuk

Eddig úgy gondoltunk a fekete lyukakra, mint elképzelhetetlenül távoli titokzatos objektumokra. Most kiderült, sokkal közelebb vannak hozzánk, mint eddig képzeltük. Kozmikus léptékkel szinte a szomszédunkban fedezték fel a legközelebbi fekete lyukat.

A HR 6819 hármas rendszer fantáziarajz (ESO)

Egy tőlünk mindössze 1000 fényévre lévő fekete lyukat fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. Az Európai Déli Obszervatórium és más intézetek kutatóiból álló csillagászcsapat egy szabad szemmel is látható hármas rendszerben fedezte fel az égitestet. A láthatatlan harmadik tag jelenlétét a csillagászok a rendszer két fénylő szokványos csillagának mozgása alapján igazolták. A szakemberek szerint ez csak a jéghegy csúcsa lehet, és a jövőben bizonyára rengeteg hasonló fekete lyukat fognak még találni.

Fény

Ez az első olyan szabadszemes csillagrendszer, amiben fekete lyuk található. A Távcső csillagképben látható rendszer olyan közel van hozzánk, hogy csillagai egy tiszta és sötét éjszakán segédeszköz nélkül is láthatók a déli égbolton.

A kutatók eredeti projektje egy kettőscsillag-rendszereket vizsgáló tudományos felmérés volt. Ám a mérések kiértékelése meglepő eredménnyel döbbentette meg a csillagászokat; a rendszerben egy harmadik, eddig ismeretlen test is kering – egy fekete lyuk. Az egyik látható csillag 40 naponta kerüli meg a láthatatlan társát, míg a másik fénylő csillag e szoros belső páros körül tágabb pályán mozog.

A HR 6819-ben rejtőző égitest az egyik első olyan csillagtömegű fekete lyuk, ami nem áll heves kölcsönhatásban a környezetével, és így valóban teljesen fekete. A kutatók mégis le tudták fülelni, és a belső csillagpáros megfigyelése révén még a tömegét is ki tudták számítani. „Egy, a Napnál legalább négyszer nehezebb láthatatlan égitest nem lehet más, mint fekete lyuk.

Eshtar

Mindössze néhány tucat fekete lyukat ismerünk a galaxisunkban, és ezek legtöbbjét nagy energiájú röntgensugárzás árulja el a számunkra. A kutatók szerint azonban a Tejútrendszer hosszú élete során az ismerteknél sokkal-sokkal több csillag fejezte be életét fekete lyukká összeomolva. A HR 6819-ben lefülelt csendes és láthatatlan fekete lyuknak a felfedezése pedig rámutat, hogy hol rejtőzhetnek ezek az égitestek. Több százmillió fekete lyuk lehet odakint, ám mi csak néhányat ismerünk közülük.

Facebook hozzászólások

You may also like...