A lélek indája

Ayahuasca, egyre gyakrabban bukkan fel ez a furcsa csengésű szó misztikus körökben. A sámánok itala, amely megnyitja a tudatot, mások csak legyintenek, hogy egy újabb drog. De a kérdés ennél sokkal összetettebb. Egy kérdés ahol összeér a misztikum és a tudomány.

Az Ayahuasca egy kecsua szó, jeletése körülbeül szellemi inda, a lélek indája. De nem csak ezen a néven ismert, alternatív nevei még a caapi, natema, mihi, yage, la purga, vagy Santo Daime.

Ebből is látható, hogy számos kulturális közegben felbukkan ez a furcsa, rozsdaszínű lé. De mi is ez valójában?

Az ayahuasca egy tea, amelyet a dél-amerikai sámánok használnak. Gyakorlatilag különböző pszichoaktív főzetek összefoglaló neve, melyeket alapvetően a dél-amerikai őserdőben honos ayahuasca növény indáiból készítenek a bennszülöttek. Emellett tartalmazza még a Psychotria viridis nevű növényt is.

A belőle készített tea erősen csersavas, rozsdabarna színű, illatát tekintve a zöld teára emlékeztet. Íze savanyú. megjelenése nem túl bizalomgerjesztő, sárhoz hasonló elegy. Akik már kóstolták,, azok szerint íze nem túl kellemes. Az Ayahuascát vallási és sámánszertartások alkalmával, valamint a népi gyógyászatban használják.

Nem tudni, hogy a bennszülöttek mióta készítik. Az Amazonas-medencében valószínűleg több ezer éve használják, bár az első európai felfedezők már a XVI. században megjelentek, első ismert leírásai a felhasználásáról csupán a XIX. század közepéről származnak.

Hatása pont olyan, mint ahogy a kalandfilmek alapján a sámánok főztjét elképzeljük. Elfogyasztása után több órás, igen erős hallucinációt okoz. A hallucinációs élmények alatt kapcsolatba kerülnek a szellemvilággal és ennek során lehetővé válik a testi és lelki gyógyulás. A hallucinációk gyakran tartalmaznak azonos elemeket az összes felhasználónál, a kígyók és a különböző fajta szellemi lények elég gyakoriak. Látomások a halálról is előfordulnak, ami bizonyos felhasználóknál heves félelmet okoz.

Drognak nevezni túl egyszerű lenne. Bizonyos országok tiltják, de a dél-amerikai őslakosok vallásában is fontos szerepet játszik: 1930 óta legálisan használhatják a szertartásokhoz. Az elmúlt években az ayahuasca Európában és az Egyesült Államokban is megjelent. Ma erre már egész turizmus ágazat épül, akik ennek révén szeretnék elérni a megvilágosodást.  Fogyasztása kellemetlen tünetekkel is jár, eleinte erős szédüléssel, hányingerrel és sokaknál hasmenéssel jár. Ezért nem is fogyasztják rituális és terápiás kezelésen kívül. Egyre több kutatás foglalkozik a szerrel, és az eddigi tapasztalatok szerint nem okoz szervezeti károsodást.

Az Ayahuasca farmakológiailag nagyon összetett. Legfontosabb hatóanyag a DMT, a dimetil-triptamin. Ez a természetes hallucinogén számos növényben előfordul, de az emberben a tobozmirigy termeli. Ez azonban még önmagában kevés lenne, mert a belekben és a vérben gyorsan lebomlik.  De az Aahuasca még jelentős mennyiségben tartalmaz b-carbolin harmalint és harmint. Ez a két enzim nem csak az idegrendszerre van hatással, de lehetővé teszi, hogy a DMT először bejusson a véráramba, majd az agyba, ahol kifejti hatását a tudatra és az érzékelésre.

De miért is keltette fel a tudomány érdeklődését egy sámántea? Ezek a pszichoaktív anyagok természetes módon is jelen vannak az emberi szervezetben. Érdekesség, hogy a DMT szerepet játszik az álmok létrejöttében, a b-carbolin pedig a szorongásban és a depresszióban. Egyre több helyen próbálják alkalmazni a gyógyászatban. Az eddigi tapasztalatok szerint felhasználható a depresszió kezelésében, és segítséget nyújthat az alkohol és drogfüggőknek.

Ha szeretnél többet megtudni erről a különleges szerről. a Metropolis Media kínálatában a második negyedévben megtalálható lesz az „Ayahuaska: A lélek indája” című kötet.

Facebook hozzászólások

You may also like...