A naftalinflotta szellemhajói

Évtizedek óta rozsdásodnak haditengerészeti és kereskedelmi hajók a Suisun-öbölben, 30 mérföldre északkeletre San Franciscótól. Ezek a történelmi bárkák – melyeket csak naftalinflottának neveznek – négy háború alatt szolgálták az Egyesült Államokat, a második világháború, a koreai- a vietnami háború és a sivatagi vihar idején járták a tengereket és óceánokat. A sok-sok évnyi veszteglés után a szellemflotta fogyatkozni kezdett, egymás után vontatják el a hajókat, hogy szétszedjék őketA szellemhajók a  National Defense Reserve Fleet-hez (NDRF) tartoznak, melyet a U.S. Maritime Administration (MARAD) felügyel. A szervezet feladata, hogy használható állapotban tartsa a hajókat, arra az esetre, ha egy nemzetközi konfliktus, vészhelyzet esetén szükség lenne rájuk. Persze, csupán néhány van bevethető állapotban, a többség már túlhaladta életidejét, rohad és a szétbontás várja.
Valaha közel 400 hajó vesztegelt az öbölben, 1959-ben 324 bárka állomásozott itt. A folyamatos pusztulás miatt, a 2000-es évekre már csupán 75 maradt az egymáshoz bilincselt hajókból, melyek többtonnányi rozsdával és mérgező nehézfémmel szennyezik az öblöt.
Többük is szolgált a második világégés alatt, beleértve a USS Iowát – az amerikai haditengerészet utolsó megmaradt csatahajóját, mely zászlóshajó is volt. A nyugdíjas Iowa évtizedek óta várja, hogy csatába mehessen, de sosem hívták és már nem is fogják. Csak abban reménykedhet, hogy elkerüli testvérhajója, a Vallejo sorsát, melyért heves csata zajlik, hogy ne bontsák darabjaira, hanem múzeumként szolgáljon tovább. Egy biztos, a helyzet így nem maradhat, a hajókról már így is több mint 20 tonna mérgező festék jutott a vízbe.
Egy kis csapat elhatározta, hogy a behatol az elzárt területre, felmászik a rozsdálló hajók fedélzetére, ahol fotókat készítenek, sőt, mi több, ott is alszanak. A rizikós expedíció megfelelő előkészítést igényelt, ezért a csapat tagjai többször körbejárták a tiltott zónát, feltérképezték az őrjáratokat és tanulmányozták a műholdfelvételeket. Egy felderítő küldetés során lepróbálták a lehorgonyzott hajókig vezető utat, a könnyű és csekély merülésű, ugyanakkor sérülékeny felfújható motorcsónakkal.
Az éles bevetés során minden a tervek szerint haladt, az őrség előtt rejtve maradtak, felmásztak az első fedélzetre, ahol egy érzékelőt sem indítottak be. A nappalokat átaludták, a penészes és rozsdás fedélzeteken, nem egyszer a kapitányi kabinban húzva meg magukat. Éjszakánként átették főhadiszállásukat a következő bárkára és közben csodálatos fényképeket készítettek…

forrás: scotthaefner.com
fotók: Scott Haefner

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?