A nagy mérés: Mennyi a Tejútrendszer tömege?

A Hubble és a Gaia űrteleszkóp eddigi adatai alapján eddigieknél pontosabb becslés született galaxisunk tömegéről. A Tejútrendszer becsült tömege 1500 milliárd Napénak felel meg.

Az egyik legalapvetőbb kérdés egy galaktikával kapcsoltban, hogy mennyi lehet a tömege. A csillagászok évtizedek óta tesznek erre kísérletet, de az intenzív próbálkozások ellenére a legjobb becslések között is eltérések mutatkoznak.

Az Európai Űrügynökség Gaia-missziója során gyűjtött adatok és a NASA Hubble űrteleszkópjával végzett megfigyelések alapján a tudósok arra jutottak, hogy a Tejútrendszer a galaxis középpontjától mért 129 ezer fényévnyi sugárban 1,5 ezer milliárd naptömeget nyom.

A korábbi becslésekben elég nagy volt a szórás:  500 millió és 3000 milliárd naptömeg közötti értéket állapítottak meg. A hatalmas eltérés elsősorban a sötét anyag eloszlásának mérésére használt módszerek különbözőségeiből adódott. A sötét anyag akár a galaxis 90 százalékát is alkothatja.

 

Mivel nem tudjuk közvetlenül megmérni a sötét anyagot, ezért nagy a Tejútrendszer tömegét övező bizonytalanság. Mivel a sötét anyag nehezen megfogható, csupán csak a gravitációs hatását észleljük, a kutatóknak különleges módszert kellett alkalmazniuk a Tejútrendszer megméréshez, amelyhez a gömbhalmazok sebességét vették alapul. Ezek a sűrű csillaghalmazok nagy távolságban keringenek a galaxis spirális lemeze körül. Minél nagyobb tömegű egy galaxis, annál gyorsabban mozognak a csillaghalmazok a gravitáció hatására.

A legprecízebb mérésekkel megállapították a sebességet, amellyel a halmazok távolodnak vagy közelednek a Földhöz képest, ez a látótér vonala mentén észlelhető sebesség. Ugyanakkor meg tudták mérni a gömbhalmazok oldalirányú mozgását is, melyből már kikalkulálható volt a teljes sebesség és ebből következően a galaxis tömege.

Facebook hozzászólások

You may also like...