A Nap felhasad: íme a NASA libabőrös videója a napviharról

Életadó csillagunk működésének megértésén egyszer az emberiség léte is múlhat, ezért is figyelik meg a Napot és próbálják minél jobban dokumentálni az eseményeket. Így vették videóra azt a 400.000 km hosszú anyagkilökődést, ami lángoló kanyont mart a Napfelszínbe.

Egy kb. 400.000 km hosszú anyag “filamentum” úszott fel a Nap felszínéig, és átszakítva a felső rétegeket, kilökődött a csillagból. Ebben még sok rendkívüliség nincs, igen sok anyagkilökődés történik a csillagunk esetében is, de ahogy a felszín felszakadt, a belsőbb rétegek anyaga tolult oda, lángoló kanyonná változtatva ezt a potom 400.000 km-es részt a Napon. A látvány lehengerlő.

A felvétel szeptember 29 és 30 közt készült, az SDO (Solar Dynamics Observatory) munkája, amely különböző hullámhosszokon rögzíti a naptevékenységet.

 

Ha valaki a kb. 2 és fél perces felvételt meg szeretné nézni otthon a 4 négyzetméteres plazmatévéjén is, a NASA letölthetővé tette elképesztően nagy felbontásokban is. Ide kattintva lehet beszerezni (ingyenesen).

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?