A Naprendszer új királya            

Mától a Szaturnusz bolygó a Naprendszer új holdrekordere. Scott Sheppard, a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet munkatársa által vezetett kutatócsoport a gázóriás húsz holdját fedezte fel.

Az eddigi rekorder a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter volt, amely körül hetvenkilenc ismert Hold kering. A Szaturnusznak mostantól nyolcvankét ismert kísérője van. A holdakat a hawaii Mauna Keán vulkán tetején működő Subaru űrtávcsővel figyelték meg.

A holdak, vagy inkább holdacskák igen szerény méretűek. Mindegyik körülbelül 5 kilométer átmérőjű, és igen távoli pályákon keringenek. Egyikük már a Szaturnusz legtávolabbi ismert holdja. Három a Szaturnusz forgásával megegyező irányban kering, a többi 17 azonban ellentétes irányban, retrográd pályán. A holdak nagyjából három év alatt kerülik meg a bolygót, kettőnek viszont ehhez elég két év is.

A tudósok feltételezése szerint minimum három nagyobb égitest robbanhatott szét, a maradványokból születtek a holdak. A katasztrófákat aszteroidákkal vagy a Szaturnusz egyéb holdjaival történő ütközések okozhatták.

A holdak tanulmányozása után valószínű, hogy nem a bolygóval együtt alakultak ki, a nagy távolság miatt valószínű, hogy a Szaturnusz valamikor a múltban vonzotta őket magához.

A felfedezés érdekessége, hogy a kutatócsoport versenyt hirdetett az új holdak elnevezésére. A név ötleteket a skandináv, a kelta vagy az eszkimó mitológiából várják.

Facebook hozzászólások

You may also like...