Az emberi élettartam határa

Az elmúlt 150 évben ugrásszerűen megnőtt az emberek várható életkora. A szabadságharc idején az átlag életkor még csak 33 év volt, de napjainkban a nők 79 évvel, a férfiak 72 évvel számolhatnak. De vajon mennyi az emberi élettartam határa?

A legújabb kutatások a lapján a demográfusok véleménye szerint még nem értük el az emberi élettartam határát. Olasz és amerikai tudósok adatai szerint 105 év fölött az elhalálozás kockázata minden évben ugyanakkora.

Régóta kérdés, hogy mekkora lehet az ember maximális élettartama. Benjamin Gompertz brit statisztikus már a 19. század elején arra a következtetésre jutott, hogy az elhalálozás kockázata nő a korral, így nagyobb az esély arra, hogy egy 70 éves meghal, mint egy 30 éves. Azóta ezt az elméletet a kutatók finomították, és úgy vélték, az öregedéssel valóban növekszik az elhalálozás kockázata, de egy bizonyos kor után ez a növekedés lelassul. Például a halálozás valószínűsége különbözik 45 éves és 35 éves korban, de hasonló a százévesek vagy a 110 évesek esetében.

A tudósok ezt a kiegyenlítődést még fenntartással kezelik.  Még nem lehet eldönteni,  hogy ez a kiegyenlítődés rossz adatok eredménye, vagy egy valódi halálozási jelenség.  De most már sokkal jobb adatbázissal tudnak dolgozni. Az amerikai és a római Sapienza Egyetem kutatói 2009 és 2015 közötti adatokat tanulmányoztak 3836 olyan olasz emberről, akik több mint 105 évesek voltak. Hogy bizonyosak legyenek az adatok pontosságában, a kutatócsoport begyűjtötte minden egyes elhunyt ember halotti anyakönyvi kivonatát, csakúgy mint a száz éven felüliek születési anyakönyvi kivonatát.


A megfigyelések szerint az emberek 80 éves koráig a halálozás kockázata minden életkorban hatványozottan nő, majd elkezd lelassulni és 105 éves kor után a változási görbe vízszintesbe megy át. Ennél a pontnál ugyanakkora a halálozás kockázata a 105, a 110 vagy a 112 éves esetében. 105 éven túl, az hogy valaki túléli vagy sem a következő évet, olyan mintha pénzt dobnánk fel. 50-50 százalék az esély.

A kutatás eredményét torzíthatja, hogy az adataik többsége nőktől származott, a kutatásba bevontak közül csupán 463 volt férfi. A nők azonban a statisztikák szerint tovább élnek a férfiaknál. De az eredmények azt sugallják, hogy az élettartam idővel folyamatosan növekszik, és ha van is maximális határa, azt még nem értük el.

Facebook hozzászólások

You may also like...